Kvetoucí (k)věty

recenze

Kvetoucí (k)věty (2023) 5 z 5 / Laskajekniha
Kvetoucí (k)věty

Moc děkuji za důvěru, kterou do mě vkládate, že do mých rukou se dostávají právě Vaše knihy a že můžu držet v rukou díla do kterých dáváte kus sebe! Děkuji.

Autorku jsem tady už jednou představovala, ale udělám to ráda podruhé. Autorkou je Miriam Šumníková, která jde ve stopách své prababičky Ludmily Hořké, která byla básnířkou a spisovatelkou. Dvě její básně byly oceněné knihovnou Olomouc a jsou vydané ve sborníku Prvotiny. Další dvě básně byly oceněné spolkem Proč bychom se netěšili a získaly v celostátní soutěži 2. místo. Gratuluji . Neznám Miriam osobně, ale musím říct podle řádků co čtu ať v knihách, na instagramu, ve zprávách, že musí jít o strašně hodnou bytůstku.

Kvetoucí (k)věty jsou sbírkou básní tak jako kniha Černé na bílém, kterou jsem tady sdílela. Kniha je tentokrát zaměřená na květiny a přírodu. Jako u první knížky tak vnímám, že nejde jen o přírodu, ale i o život jako takový. Ať jde o starosti, radosti, mír, cit, víru, lásku.... Autorka umí krásně propojit kvetoucí věty s běžným životem, který prožívá každý z nás. Takže každý z nás se v nějaké básničce najde. Opět cítím z knihy velký kus ŽIVOTA autorky. Kniha je doplněna o fotografie květin, které jsou přímo autorky.

Zrovna Vám tady dám dvě básně, které nejvíc zaujaly mě a které semnou nejvíc rezonují.

SRDCOVKA

radost bílého květu
povědět by chtělo světu
o tom, jak srdce otevřít
s bílým praporem na hrudi žít

ZANECHÁVÁM ZA SEBOU K(VĚTY)

změnit myšlení člověka
který proklíná lidstvo a svět
pokorným jazykem malují do duše květ
křtím lidský krok
ať vstoupí Boží světlo do těla
kde láska v životě scházela


Kvetoucí (k)věty Kvetoucí (k)věty Miriam Šumníková

Básnická sbírka, která kvete. více


Komentáře (1)

Přidat komentář

mirka0586
28.09.2023

Děkuji za krásnou recenzi