Klubu Knihomolů

recenze

František (2022) 5 z 5 / Ekosad
František

Kniha s názvem „František“ je opravdu průvodcem moderního světa. Jsou tu střípky ze života Františka a Jiřího, z jejich nejvnitřnějšího života, nejsou to popisy, jsou to slova, která znějí a současně se do nás zabodávají a vyvolávají nám vhledy do našich životů; i když s něčím takovým vůbec nepočítáme. Hluboký vhled do naší duše, s jejími nadějemi a propady, s nevýslovnými zoufalstvími i nejkřehčejšími něhami.
Je zde vše, co nás strhává do propasti beznaděje i s bleskovými prožitky, které jsou schopné prozářit i ty nejhorší chmury, kdy toužíme a radujeme se.

Málokdo umí tak mistrně pozvat čtenáře do svých nejskrytějších zákoutí svého vnitřního posledního pramene tak, že cítíme, jak se i nám naše zapovězené komnaty otevírají a darují nám nás samé. Je to tak bytostný rozhovor, jaký se v současné literatuře objevuje jen zřídka. Román s prostým názvem „František“ nás zaskočí, donutí nás mlčet!
Jde o hluboké dílo, napsané prostým jazykem, není tu slovo navíc. Vše má v sobě míru, i děs i nádhera našeho okolního světa, pokud mu dovolíme nás pozvat k zrcadlení všech postav v tomto glosujícím díle, které je zároveň i něčím, čím jsme i my sami v tom nejhlubším místě naší duše.
V Praze dne 1.1. 2023 prof. PhDr. Anna Hogenová, CSc.


František František Jiří Štágl

Autor knihu řadí mezi léčivé romány. Píše tak, aby pokud možno každý odstavec vedl tímto směrem, navzdory proměnám společnosti které zřejmě nepřináší mnoho povzbudivých zpráv. Dva zdánlivě nesouvisející hrdinové zažívají oddcizení... více


Komentáře (0)

Přidat komentář