Jak zachránit sebe a svou lásku

recenze

Špatný záběr (2020) / pallas212
Špatný záběr

Hlavní hrdinka - atraktivní a ambiciózní mladá žena - pracuje, v pro ženu stále ještě nezvyklém, povolání kameramanky. Je velmi profesionální a práce ji naplňuje. Její celkem poklidný profesní i soukromý život je zcela převrácen, když se stane obětí únosu.

Kniha je autorčin první román, takže by zkušený čtenář očekával dílo plné začátečnických chyb. Takové se však v knize téměř nevyskytují. Na začátku knihy je podrobně popsaná hlavní hrdinka, její byt a spolubydlící, což by zkušenější autor nepsal takto systematicky, ale spíš by tyto informace zakomponoval do děje. Na druhou stranu hned na začátku máme jasnou představu, jak hlavní postava vypadá, a kde žije, což není u současné beletrie, zaměřené výhradně na akci, vůbec běžné. Jedním z důležitých prvků, které způsobují, že jsou postavy uvěřitelné a čtenář se s nimi může ztotožnit nebo nalézá jejich vzory ve svém okolí, je co nejvíc informací jak o postavě samotné, tak o prostředí, jež ji obklopuje, o jejích zájmech, přátelích, rodině. Tyto informace jsou v díle zpracované velmi podrobně, seznámíme se s rodiči, bratrem i nejlepší kamarádkou hlavní hrdinky. Její pracovní prostředí není popsáno tak detailně, je zde však dobře vykreslena kolegyně, která způsobuje problémy.

Dobře napsaná kniha typu románu, povídky nebo novely se vyznačuje tím, že již v přípravné fázi, než dojde k hlavní zápletce, je čtenář jemnými náznaky uváděn do budoucího děje. V tomto případě to je atraktivní povolání i nápadný zjev hlavní postavy, její zájem o automobily, a také například to, že její matka žije daleko. Když dojde k hlavní zápletce, kterou je únos a zadržování mladé ženy na neznámém místě, a následující události jako jsou přestřelky, pokus o znásilnění, věznění muže, kterého miluje, musí použít všechny možné, i zdánlivě nemožné prostředky k záchraně vlastního života. V takových chvílích se uplatňují její vrozené, i životem naučené vlastnosti a schopnosti jako je rozhodnost, odvaha, samostatnost. I když v některých okamžicích vypadá situace beznadějně, snaží se najít řešení. V předchozím životě atraktivní a svůdná žena s vášní pro svoji práci, řešící běžné věci jako jsou partnerské vztahy, nebo problémy v rodině, musí náhle řešit zcela nové situace. Přesto i v napjaté atmosféře, kdy musí být stále ve střehu, zůstává uvnitř tou starou Rebekou, jež umí uplatnit svůj šarm, pokud se vyskytne zajímavý jedinec opačného pohlaví, a v hloubi duše sní o velké romantické lásce.

Pokud jde o další postavy, je jich přiměřené množství, aby se čtenář neztratil ve vzájemných vztazích, a co je důležité, všechny mají svoje místo a svůj význam, takže jednotlivé prvky do sebe dobře zapadnou jako skládačka. Nevím, zda to byl záměr autorky, nebo je moje profesionální deformace, že jsem v určitém místě knihy očekávala, že jedna z postav bude hrát důležitou roli v detektivní zápletce, což se nakonec nepotvrdilo. V každém případě to je velmi pěkný příklad jak zachovat co nejdéle tajemství rozuzlení příběhu, což je žádoucí, nejen u detektivního žánru, ale u každé knihy, která umí udržet bdělost čtenáře až do poslední stránky.

Závěrem můžu knihu jen doporučit. Je čtivá, děj má spád a dynamiku tím, jak se střídají scény z práce, soukromí a kriminální zápletky. Pokud bych to nevěděla, vůbec by mě nenapadlo, že je kniha prvním rozsáhlejším dílem autorky, protože je napsaná opravdu profesionálně. Je zde vidět zřejmý vypravěčský talent, smysl pro zápletku a uspořádání děje, které udrží pozornost čtenáře. Myslím, že by se, vzhledem k atraktivitě prostředí a děje, mohla líbit jak mužům, tak ženám, které dostanou příležitost se vcítit do hrdinky, jež se s nasazením vlastního života snaží zachránit svoji lásku.

Komentáře (0)

Přidat komentář