Iron Flame - Rebecca Yarros

recenze

Železný plameň (2024) / katasokolov
Železný plameň

5/5*

Jsem velice mile překvapená, jelikož druhé díly, co si budeme, stojí většinou za prd.

Kvalita se vesměs drží té, kterou autorka nastavila ve Fourth Wing (krom pár táhlejších pasáží jako například přechod přes hory po svých ). Potěšil i návrat na akademii Basgiath a plnění smrtících úkolů. Xaden se zase přesunul na vojenské stanoviště na hranicích říše.

Miluju naprosto všechny postavy, které jsou jednoduše úplně vším, v co může čtenář doufat. Nové postavy se velmi dobře začleňují, ať už jsou otravné - viď Cat, na zabití - Varrish , zajímavé - Aaric, nebo pro čtenáře vysoce emotivní - Sloane. Více se podíváme i za hranice Navarre.

Neskutečně mě baví worldbuilding, který se liší od jiných fantasy knih, které jsem četla. Je to osvěžující. Příběh vás naprosto přiková k židli a nenechá vydechnout až do poslední stránky. Finále je ještě více epické, než v případě jedničky. Bitva, v níž jsou ztráty a oběti samozřejmě součástí balíčku.

Během čtení na vás čeká hned několik překvapení, z některých jsem byla úplně paf. Návrat některých protagonistů v trochu pozměněném stavu, otázky okolo signet power jezdců, zneužití moci - čerpání z nepovolených zdrojů a následky z toho plynoucí, nečekané oběti, tajemství původu některých draků, obranná magie a její nastavení .

Zůstává i humorná linka - viz zejména Ridoc a dračí humor (Tairn jako starý bručoun a Andarna a její teen vibe) a taky spicy linka (mohlo toho být i víc ). Xaden je jeden z mých nejoblíbenějších knižních hrdinů a mentální propojení mezi ním a Violet je grandiózní! Plus si konečně začínají říkat pravdu .

Tuhle sérii mohu s čistým srdcem doporučit a very much se těším na další pokračování, přičemž doufám, že autorka nás nenechá trpět dlouho ten konec vás fakt rozseká

PS: Daine, omlouvám se ti .
PPS: Jsem zvědavá, zda sehraje v budoucích částech nějakou roli Xadenova matka.


Železný plameň Železný plameň Rebecca Yarros

více


Komentáře (1)

Přidat komentář

ajunaja
17.01.2024

PPS: Rebeca uvedla v jednom z rozhovorů, že matka bude ve 3. díle