Iluzorní spojenectví: Role Itálie v procesu formování Československa

recenze

Iluzorní spojenectví: Role Itálie v procesu formování Československa (2020) 5 z 5 / katerina7681
Iluzorní spojenectví: Role Itálie v procesu formování Československa

Italský autor a historik přináší zajímavý, italský, pohled na naše moderní dějiny, na vznik československých legií v zahraničí během I. světové války. Téma legií a legionářů nebylo v socialistické éře právě populární a toto téma je pro mnohé Čechy stále velkou neznámou. Patrně nejvíce jsou v povědomí lidí naši ruští legionáři, ale kromě nich působili legionáři také ve Francii a v Itálii. A právě Itálie, ač to není příliš známo, sehrála velkou roli při vzniku našeho novodobého státu, Československé republiky. Úsilí T. G. Masaryka, E. Beneše a jejich spolupracovníků by bylo marné, kdyby se jim nepodařilo přesvědčit představitele velkých Evropských států o nutnosti rozpadu Rakouska-Uherska, které násilně spojovalo pod svoji nadvládou mnohé malé evropské národy Čechy, Slováky, Poláky, Jugoslávce… A právě nevraživost vůči habsburské monarchii byla společnou jak pro Italy, tak pro Čechoslováky. Zdálo se tedy přirozené, že Itálie se stane budoucím hlavním spojencem nově vznikající republiky, jejímž hlavním orgánem, působícím v zahraničí, byla Československá národní rada, později přetvořená v prozatímní československou vládu. Díky tehdejšímu generálnímu tajemníkovi Československé národní rady, dr. Edvardu Benešovi, však došlo k významnému odklonu od Itálie k Francii, která se posléze stala hlavním spojencem našeho nově vzniklého státu. Hlavním, avšak nikoliv příliš spolehlivým spojencem, jak se posléze ukázalo při signování Mnichovského diktátu.
Nicméně 21. dubna 1918 byla v Římě podepsána úmluva, na jejímž základě mohli zájemci z řad rakousko-uherských zajatců československé národnosti vstoupit do legie. Pro výcvik legionářů byl zvolen italský region Umbrie. Již 24. května 1918 byl v Římě našim legionářům slavnostně předán prapor a jejich první bojové nasazení se uskutečnilo ve druhé bitvě na Piavě…
Ve finále Itálie vyzbrojila a zformovala československé vojsko čítající cca 71 000 vojáků. Za to očekávala od našeho vzniklého státu podporu při jednání na pařížské mírové konferenci, v tomto směru však nová Československá republika přinesla Itálii zklamání.

Komentáře (0)

Přidat komentář