Hildegarda z Bingenu

recenze

Hildegarda z Bingenu (2013) 4 z 5 / BylinkováKačka
Hildegarda z Bingenu

Děj se odehrává ve více časových rovinách, občas mi chvilku trvalo se zorientovat, kde teď vlastně jsem. Poselstvým knihy je vykreslit osobnost svaté Hildegardy z Bingenu.

V klášteře umírá poslední jeptiška, která zažila matku Hildegardu. Mladé novicce vypráví o své nemoci z nešťastné lásky a o svém dobrovolném vstupu do kláštera. Na smrtelném loži vypráví postupně své mládí i mládí matky Hildegardy. Novicka Gertruda o ní pečuje a zároveň řeší své trable v lásce a útěk z kláštera.

Jeptišky v klášteře se připravují na svatořečení Hildegardy. Děj se často zatoulá do Mohuče k arcibiskupovi, který má tento proces pod dohledem. U něho je vylíčený střet mezi křesťanskou naukou a realitou života duchovních.

Děj se odehrává ve 12. a 13. století, postupně se v knize dozvíte, jak byla sv. Hildegarda na tu dobu pokroková. Dokázala se vzepřít mužům, postavit sama s jeptiškami klášter a zajistit mu svobodu. Byla to velká léčitelka, která zkoumala a zaznamenávala sílu bylin.

Děj je čtivý a napínavý až do konce. Gertrudin vývoj, její konečné rozhodnutí a postoj jeptišek mě velmi překvapil.

Kniha je krátká a velmi čtivá. Je plná myšlenek a poselství svaté Hildegardy. Vzhledem k době ve které se odehrává mě překvapilo, že je plná porozumění a soucitu. Kdo hledáte kombinaci historie, přírody a víry, je tato kniha pro vás.


Hildegarda z Bingenu Hildegarda z Bingenu Ursula Koch

Matka představená z Rupertova vrchu, Hildegarda z Bingenu - zvěstovatelka lásky Autorka je u nás už známá svou knihou Alžběta Durynská - Síla lásky. Německá medievalistka Ursula Koch píše o ženských postavách německého středově... více


Komentáře (0)

Přidat komentář