Everest 1922

recenze

Everest 1922 (2022) 4 z 5 / renulka16
Everest 1922

Kniha Everest 1922 vyšla ke stému výročí expedice 1922. Mick Conefrey na základě deníků, dopisů a dosud nezveřejněných zpráv vytvořil barvitý a na postavy zaměřený příběh, mapující motivaci a soukromá dramata klíčových účastníků (podrobně rozebírá jejich zákulisní politikaření a nesmiřitelnou rivalitu), strůjců tohoto epického dobrodružství.

Pokud jste horolezci či se zajímáte o toto téma. Bude vám tato kniha blízká. Pokud jste čekali knihu na způsob beletrie, stejně jako já, kniha nebude to pravé právě pro vás. Jedná se zde totiž spíš o takovou dokumentární knihu, která je opravdu hodně podrobná. Je v ní spousta známých i neznámých jmen. Spousta názvu, časů. Hodně se zabývá politikou a není to tedy příliš snadné čtení. Je to zkrátka taková literatura faktu.

První pokus o výstup na Mount Everest v roce 1922 v podání George Leigha Malloryho a britské výpravy kolem něj je neobyčejný příběh plný kontroverzí, dramatu a neštěstí, obsazený řadou postav větších než život sám, jako vypadlých z dobrodružného románu. Expedice skončila tragédií ve chvíli, kdy při třetím útoku na vrchol zasáhla Malloryho skupinu lavina a zabila sedm mužů.

Nebudu knihu hodnotit špatně jen proto, že jsem čekala něco jiného. Myslím si, že je kniha podána opravdu skvěle a pro někoho, komu je Everest blízký, tak je to ideální čtení. Najdete v knize kromě informací, jak probíhaly přípravy, jak složitá byla politika této výpravy i prvních pokusů, jak účastníci zažívali pocit zoufalství, také několik fotografií a map, což je skvělé a oživí to četbu. Také na začátku knihy jsou vypsané expedice a průzkumné výpravy se seznamy účastníků a jejich funkcí, takže pokud byste se náhodou ve výčtu jmen ztratili, není nic jednoduššího, než se vrátit na začátek a jména si znovu pročíst.

Everest 1922 tedy doporučuji spíše čtenářům zaměřeným na tuto tématiku.


Everest 1922 Everest 1922 Mick Conefrey

Dramatický příběh prvního pokusu o výstup na Mount Everest. Kniha vychází ke stému výročí expedice z roku 1922. První pokus o výstup na Mount Everest v roce 1922 v podání George Leigha Malloryho a britské výpravy kolem něj je neob... více


Komentáře (0)

Přidat komentář