Dobrá detektivka

recenze

Dlužná částka (2019) 5 z 5 / statek1857
Dlužná částka

Jsem jen čtenářka knih. Vzbuzují ve mně emoce, ať už kladné nebo záporné, a já pak o nich přemýšlím, v duchu polemizuji s autorem a výsledkem je líbí – nelíbí.
Poslední kniha mé oblíbené autorky Evy Tvrdé, detektivka „Dlužná částka“, ve mně vzbudila zvědavost již svým názvem. Bude se jednat o peníze, či pomstu? Hned první řádky mě překvapily svou ich-formou, na niž nejsem u Tvrdé zvyklá, ale líbila se mi a bylo jasné proč. Díky ní jsem měla možnost prožívat, zamýšlet se, vzpomínat, bilancovat život spolu s hlavní postavou, vyšetřovatelem Honzou Novákem, který mi, i když se jedná o nerudného bručouna, byl od počátku sympatický. Nepatří mezi svalovce s koltem ani uhlazené intelektuály, je to prostě chlap, který si v životě prožil své. Já s jeho názory místy souhlasila, místy ne, rozčilovala se kvůli jeho ublíženosti – a to je to pravé, co mě při čtení baví.
A pak ten zločin – zdánlivě „obyčejný“, ale sahající hluboko do minulosti a ovlivňující životní osudy zúčastěných.
Vyšetřování je v podání spisovatelky rychlé, žádné sáhodlouhé a nudné popisy výslechů, střídá se prostředí, střídají se postavy a každá je „živá“, má svůj osobní příběh, nejsou plytké /mým oblíbencem je „dobry haviř z Ostravy“/.
Vše se odehrává v kulisách Klimkovic a Ostravy, v kulisách našeho „drsného“ kraje. Střídají se obrazy zasmušilého a tajemného klimkovického lesoparku s „ocelovým městem“.
Prostředí umí Tvrdá vykreslit dokonale. Je to výborně namíchaná směs všeho, co má správná detektivka - noir mít: zločin, podezřelí se svými životními osudy, atypická, ale sympatická, postava vyšetřovatele, ponuré prostředí, temné uličky velkoměsta…A jako v každé knize Evy Tvrdé je tu něco „navíc“.
V souvislosti s výše uvedeným nechápu některé rozhořčené recenzenty, kteří Tvrdé vyčítají kdeco, že postavy, Klimkovice i Ostravu líčí přímo odstrašujícím způsobem.
Já jsem jen čtenářka knih a „Dlužná částka“ je dle mého dobrá detektivka.

Komentáře (0)

Přidat komentář