"Dívky bez prostředků"

recenze

Dívky bez prostředků (2021) 5 z 5 / actavis
Dívky bez prostředků

Roman „Dívky bez prostředků“ od Muriel Sparkové poskytuje pohled na poválečné Anglii s výjimečným zaměřením na mladé ženy v období bezprostředně po válce. Autorka úspěšně vytváří kaleidoskop postav a situací, který představuje život skupiny mladých žen, které se snaží improvizovat své životy v dobově postarším domě. Sparková se nevyhýbá složitému pojetí postav a zdůrazňuje, že čtenář si musí být vědom atmosféry Anglie po válce pro plné pochopení příběhu.

Jedním z výrazných prvků románu jsou první stránky, kde autorka obratně zasazuje čtenáře do obecné scény a specifické atmosféry střední třídy mladých žen. Vytváří kaleidoskop postav, přičemž centrální postava může nebo nemusí existovat, a Jane je pravděpodobně klíčovou postavou. Sparková zůstává v této knize neutrální, nezakládá příběh na morálních poučeních, ale spíše ukazuje, že postavy jednají v souladu s vlastní povahou.

Autorka v této knize výrazně mění tón a představuje náhlý a akční závěr. Bez konkrétních odhalení lze říci, že zde kaleidoskop Sparkové barevnosti vzplanul hrozivě, ale autorka si udržuje kontrolu, a možná se zde dokonce objevuje netypický lidský rozměr. Román nabízí nejen zábavu, ale i prostor pro reflexi nad tím, jak jednotlivci reagují v krizových situacích.

Oceňuji schopnost autorky zasadit příběh do doby války a detailně popsat život mladých žen pracujících pro válečné úsilí. Příběh je propojen až ke konci, kdy autorka přináší vynikající popis londýnské válečné události, která získává zvláštní význam. Sparková vtipná, bystrá pozorování o lidech a jejich povaze jsou zde opět patrná, a přestože se nevyhýbá ostrým komentářům, její smysl pro humorné podání situací nikdy nepůsobí hrubě.

Krátký román nabízí pohled na poválečné období prostřednictvím pestrého souboru postav a událostí, který se odlišuje svým dynamickým závěrem. Doporučuji tuto knihu všem, kteří ocení Sparkové osobitý styl a schopnost vytvářet sugestivní obrazy doby a postav.

Děkuji nakladatelství Maraton za možnost seznámit se s touto knihou.

Komentáře (0)

Přidat komentář