Deprese jako návštěva, která nikdy neodejde!

recenze

Sklouzni se v dešti (2022) 5 z 5 / bookbug_cz
Sklouzni se v dešti

Život běží tak rychle, že sotva mrkneme a už jsme o pět let starší, plešatější, bachratější. Život! To je pojem, který často skloňujeme, ale málokdy ho opravdově žijeme. A někdy ho žijeme až moc, že nás to duševně zabíjí. Vemte si třeba váš denní rytmus. Ráno vstanete, protože musíte vydělávat na jídlo, nájem, dětem na kroužky. Celý den pracujete, pak se vrátíte zpátky domů, kde vás čeká další směna a vaším jediným světlým bodem celého dne je paradoxně hluboká noc. Nebo vás prostě jen někdo, o kom si myslíte, že vás miluje, kopne do prdele. A tehdy se vaše myšlenky probudí a skáčou v hlavě tak dlouho, dokud nezačnete vnitřně řvát.

Deprese je dnes pořád vnímána jako něco, co si člověk vymýšlí, protože je podle okolí prostě jen lenivý. Lenka Parýzková v této knize ukazuje depresi se vším všudy, zvlášť proces uzdravení, který je většinou dlouhý a ne vždy se podaří.

Naší hrdinku (doslova) Lenku život semlel, a to jediným tajfunem, který se prohnal její domácností. Manžel si našel mladší milenku, a ačkoliv je to ona, kdo se musel odstěhovat, je to taky ona, kdo platí hypotéku na dům. Jako domeček z karet se zhroutil i její vztah s dcerou, a tak je to právě paní Deprese, která jednoho dne zajde k ní na návštěvu a už neodejde. A tak se to Lenka snaží vyřešit jedinou možnou cestou dobrovolně se nechá hospitalizovat v léčebně. Její vzhled do tamního prostředí, celkového fungování zařízení i do jeho obyvatel, dělá tuto knihu knihou výjimečnou. Vesměs jsem se dokázala ponořit do složitého systému zařízení, které může být na první pohled smutné a možná i trochu děsivé. Lenka ale paradoxně nemá na depresivní myšlenky vůbec čas, neboť léčebna je jako tábor máte aktivity přesně nalajnované. Proces uzdravení není nikdy jednoduchý, ale díky Lenčinému vyprávění si čtenář může vše lépe představit.

Pokud vám je toto téma blízké nebo zkrátka chcete jen porozumět světu, ve kterém se lidé s depresí často ocitají, je to kniha pro vás.


Sklouzni se v dešti Sklouzni se v dešti Lenka Parýzková

Ve chvíli, kdy se zdálo, že zvládla odchod od nevěrného manžela, dělení majetku i neshody s pubertální dcerou, tehdy se se ní setkala poprvé. Přišla bez ohlášení, bez varování jí sevřela hrdlo úzkostí. DEPRESE. Nedala se setřást, ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář