Čtvrté křídlo

recenze

Čtvrté křídlo (2024) 5 z 5 / annora_cte
Čtvrté křídlo

Za poskytnutí knihy k recenzi v rámci #spoluprace děkuji @albatrosmedia

Violet Sorrengailová odjakživa snila o tom, jak nastoupí do kvadrantu písařů. Ovšem na rozkaz její matky, generálka Sorrengailové, se Violet ocitne na Basgiathské válečné akademii v kvadrantu jezdců. Je to nebezpečná cesta a Violet zdaleka není tak připravená, jako ostatní, kteří na dráhu dračího jezdce cvičili celý život. Ovšem to, co Violet postrádá ve fyzické síle, dohání svojí inteligencí a mazaností.
Příběh je krásně napsaný. Už jsem knihu četla v originále, a ráda bych pochválila úžasný překlad. Jedná se o poměrně složitý svět se složitou historií a složitými názvy. Ale překlad je tak hezky zpracovaný, že se to četlo jako po másle.
Vývoj hlavní hrdinky a samotný příběh plynou hezky pomalu, ale ne zas příliš pomalu. Na můj vkus je to perfektně seskládané. Co se týče hlavní mužské postavy Xadena, tak k němu nemám asi co dodat. Je úžasný a tajemný a úžasně tajemný. Myslím, že každá bysme chtěla svého Xadena. Romantická byla úžasný slow-burn! Užívala jsem si, jak se postupně sbližovali, dokud napětí mezi ním a Violet nepřeteklo.
Dalšími významnými postavami byli draci, jejichž osobnosti musím zas a znovu pochválit. Nechybí jim humor, ale ani neztrácí přirozenost predátora a zkrátka jsou perfektně vytvořený. Doufám, že autorka napíše v budoucnu knihu jen o nich, protože těch scén, kolik jsme s nimi dostali, mi zdaleka nestačilo.
Zvraty, drama, akce. Bylo toho hodně, v dobrém slova smyslu. Autorka ví, jak udržet čtenáře v napětí pěkně dlouho. A ten konec? Myslela jsem si, že podruhé brečet nebudu, ale stalo se.
Na závěr: Myslím si, že ten hype, jaký kniha dostává, není přestřelený. Zaslouží si to, protože za přečtení vážně stojí!

Komentáře (0)

Přidat komentář