Blonďatý ďábel a rozumná vdova

recenze

Ďábel v přestrojení (2022) 5 z 5 / Terez9119
Ďábel v přestrojení

Lady Merritt Sterlingová, tvrdohlavá kráska, která řídí dopravní společnost po svém zemřelém manželovi, a drsný Keir MacRae, skotský výrobce whisky. Nemohli by být odlišnější, než jsou, ale vznikne mezi nimi mocná, syrová a nepřekonatelná přitažlivost. A aby toho nebylo málo, Keira se snaží někdo zabít. Stojí za tím tajemství minulosti, které nezná ani on sám? Nebezpečí se blíží a Merritt udělá vše, co je třeba, aby zachránila muže, kterého miluje… i když ví, že je to možná ďábel v přestrojení.

Lisa je jedna z mých nejoblíbenějších autorek, jak od ní něco vyjde, musím to mít. Zvlášť pokud se týká série Ravenelovy, protože je taková jiná a trochu modernější než její předchozí série. Ale s touto knihou jsem měla problém, už když jsem si na goodreads přečetla, že se schyluje k vydání. Jednak nemá s Ravenelovými téměř nic společného, jen se tam chvílemi vyskytuje Ethan, což je podle mě málo. Mnohem víc by se mi líbilo, kdyby Lisa začala s Merritt novou sérii o členech Marsdenovy rodiny, protože některé postavy nám už Lisa představila, a mě by jejich příběhy moc zajímaly.

No a pak je tu ta věc s Keirovým původem. Lisa už samotným názvem pověděla, co je Keir vlastně zač, a mně stejně jako mnoha dalším fanynkám tím zlomila srdce, protože na svůj nejpopulárnější milostný příběh hodila docela velký stín. A já se s tím popravdě nedokázala nějakou dobu smířit a chtěla jsem dělat, že celý tento nový příběh není a Keir neexistuje.
Jenže to by byla škoda! Protože takové věci se děly a dějí, a upřímně Sebastian byl až moc perfektní a dokonalý bez následků svého předchozího života (o němž se vlastně nikdy pořádně nic nedozvíme). A Lisa to nakonec podala skvěle.

Než se dostanu k samotnému ději a hlavním postavám, zaujala mě jedna věc. V rámci jedné série se už jedná o třetí vdovu jakožto hlavní hrdinku. Dlouho jsem si kladla otázku, proč tomu tak je, zda proto má Lisa nějaké osobní důvody, ale možná je důvod zcela prozaický – vdovy měly větší svobodu a možnosti než neprovdané slečny a celá tato série zobrazuje hrdinky mnohem více emancipované než v předchozích sériích. Což je za mě úplně skvělé (Garrett asi navždy zůstane mou nejoblíbenější hrdinkou). Taky se s úmrtím manžela vypořádává každá hrdinka úplně jinak.

No a pak taky zde máme po anglických gentlemanech, Velšanovi a Irovi konečně i Skota. A upřímně mi tito „neangličané“ přijdou jako hrdinové mnohem zajímavější. Ty nenápadně vpašované reálie, výrazy a něžná oslovení v tom kterém jazyce dodávají příběhu další rozměr a já se jich nemůžu nabažit. Oceňuju to bádání, které se za každou Lisinou knihou skrývá, ať už jsou to lékařské postupy nebo pálení whisky.

Merritt byla báječná hrdinka, skvělé spojení rozumného otce a nebojácné matky. Nic se jí nedalo vytknout. Keir byl sice trochu tvrdohlavý, ale opět dokonalý exemplář hrdinů Lisy. Sladký, odvážný a naprosto oddaný.

To vzájemné vzplanutí na mě bylo příliš rychlé. Ale jen do chvíle, než to Lisa velmi nepopulárním krokem napravila a dodala tomu zajímavosti. Běžně tuto příběhovou berličku nemůžu vystát, ale tady to celému příběhu dost pomohlo, a i když rozuzlení téhle zápletky bylo příšerně předvídatelné, vůbec to nevadilo. No a opět se setkávat se starými čekankovými páry nikdy neomrzí. Někdo by možná řekl, že Sebastiana bylo příliš, ale na mě není Sebastiana nikdy příliš.

A taky zbožňuju autorčiny viktoriánské recepty na závěr a její poznámky. Celá kniha se dá prostě zhltnout na posezení a v puse vám po ní zůstane příjemně sladko. Snad se brzy dočkáme další knížky ať už téhle série nebo nějaké nové. Já se budu těšit.


Ďábel v přestrojení Ďábel v přestrojení Lisa Kleypas

Ďábel nikdy lidi nezastrašuje, aby dělali špatné věci. Uvádí je v pokušení.“ Lady Merritt Sterlingová, tvrdohlavá kráska, která řídí dopravní společnost, dobře ví, že londýnská společnost umírá touhou přistihnout ji při ska... více


Komentáře (0)

Přidat komentář