Alenka v Říši pohádek

recenze

Lískový les (2018) 3 z 5 / Veve721
Lískový les

Kdybych měla tuto knihu popsat jedním slovem, bylo by to 'divná'. Divný byl styl psaní, divná byla hlavní hrdinka a zvláštní jsou i mé dojmy ze čtení. Melissa Albert se zcela jistě inspirovala Alenkou v Říši divů a nejspíš taky pohádkami bratří Grimmů. Výsledkem je dílo, které je divné, divné, divné. To ale samozřejmě neznamená, že by bylo zlé, jen jsem už dlouho nečetla něco, co by ve mě vyvolalo takový zmatek.

Předně se mi moc líbila temná atmosféra, která dýchala z každé stránky. Hlavní hrdince unesou maminku nestvůry podobné postavám z temných příběhu její babičky a ona se vydává na nebezpečnou záchrannou akci. Alice není typická hrdinka, kterou si zamilujete - její myšlenky překypujou nenávisti ke všemu a všem. Běžně charaktery takovýchhle pesimistických depkařů zrovna nemusím, ale Lískový les není něco, co bych nazvala běžnou knížkou. Přestože mi Alice svými psychopatickými excesy lezla pořádně na nervy a v jednu chvíli jsem dokonce myslela, že knížku ani nedočtu, zakousla jsem se a dočetla ji. Jsem ráda, že jsem to udělala, protože závěrečné odhalení překopalo vše, co jsem si o Lískovém lese myslela. Zpětně vše dávalo smysl a dokonce jsem vzala na milost i otravnou prudérní Alici. Nevěřím, že to říkám, ale knížka se mi nakonec opravdu líbila.

Hodnocení: ⭐⭐⭐⭐ (70%) Začátek byl velmi slibný a perfektně vybudoval temnou atmosféru, někde uprostřed však příběh začal ztrácet dech a příliš se soustředil na dětinské hádky hlavní hrdinky. V tu chvíli jsem byla přesvědčená, že od tří hvězd už knížku nic nezachrání. Závěrečná třetina ale byla natolik překvapivá a dobrá, až jsem se rozhodla pro lepší hodnocení.

Musím říct, že ač jde o knihu plnou protikladů a mnohým čtenářům se proto možná nebude líbit, mě potěšila. Je úplně jiná, než knížky, které jsem poslední dobou četla. Zvláštní a divná. Být divná ale není vždycky zle. Být divná znamená i být odlišná a svým způsobem jedinečná. A i když 'Lískový les' není pětihvězdičkovým literárním skvostem, má v sobě něco, co mě donutí časem se k němu znovu vrátit.

Komentáře (0)

Přidat komentář