Zrzoun přehled

Zrzoun https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23672/bmid_zrzoun-QKp-23672.jpg 4 28 28

Zásadní dílo moderní anglicky psané literatury, jímž se autor roku 1955 přiřadil k poetice „mladých rozhněvaných mužů“, rozčarovaných pozitivním budováním nového světa po 2. světové válce. Jedná se o příběh Sebastiana Dangerfielda, mladého Američana irského původu, který ve 40. letech po válce studuje na Trinity College v Dublinu a má plné zuby úplně všeho kromě žen a alkoholu. Se svými podezřelými kumpány prochází jednou pikareskní pitkou či šarvátkou do druhé, kupodivu většinou bez větších následků. Román byl přirovnán k dílům Kingsleyho Amise, Johna Braina či Johna Osborna, charakterizujícím 50. léta v britské literatuře, a paralelu lze dokonce spatřit i mezi Donleavym a Kerouacem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Ginger Man , 1955


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zrzoun. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Saxofonista
17.11.2022 5 z 5

Och ach, tolik rozkošně zábavné šílenosti v tak tenké knížce.

Palivo
18.09.2017 5 z 5

Zrzoun je po dlouhý době knížka, kterou bych si sám sobě doporučil, kdybych se neznal a potkal se v knihovně a chtěl sám sebe sbalit.

Kniha je o ubožákovi Dangerfieldovi, kterej přijede z Emeriky do Irska kotit irský katoličky a když odmítnou kotit, tak jim pořádně nandá facany, ať už je střízlivej nebo opilej. Špuntovat nudlárnu a nasávat alkoholy, to je moje. V Zrzounovi to po delší době mělo švih a grády, styl je ujetej a svižnej a celkově není divu, že to vyšlo v Olympii, páč je to jedna a ta samá verbeš jako Miller nebo Durell, jen do toho někdo přimotal sodomistické verze postav od Jamese Joyce. Hodnotím devíti bludišťáky, protože tomu ke konci začal docházet dech, nicméně některé manželské výměny a dialogy si budu pamatovat do konce života, nebo alespoň tak měsíc. A to je taky úspěch.


Ladys
20.05.2016 1 z 5

Včera jsem začal číst a moc se mi to nezdálo.
Dnes jsem to na straně 56 vzdal.
Nechytlo mě to. Bylo mi úplně fuk, co se komu děje a proč.
A protože jsem nedočetl, dám jednu ze slušnosti. Odpad nemůžu, když jsem nedočetl.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zrzoun v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených33x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených1x
v Knihotéce17x
v Chystám se číst31x
v Chci si koupit4x