Zloději hvězd přehled

Zloději hvězd
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/216636/mid_zlodeji-hvezd-216636.jpg 4 26 26

Nicole se rozhodne splnit si svůj životní sen: pomáhat potřebným v Africe. V Tanzanii poznává skutečnou pohostinnost, užívá si nekonečný obzor Indického oceánu a potkává lidi, jejichž osudy se jí hluboce dotýkají. Její srdce si především získá černošský mladík Juma, který za svým zářivým úsměvem...

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

Sternendiebe , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zloději hvězd. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

mataaskorice
26.11.2021 5 z 5

Z počátečních tří hvězd v úvodu knihy, kdy jsem si taky říkala něco v tom smyslu, že Nicole je hazardér a naivka (hned první stránky k takovému pojetí vybízí), jsem se postupně prokousala k závěrečným pěti. Pokud si chce čtenář knihu užít a hlavně si z ní něco vzít, přičemž kniha má ohledně hodnot a smyslu života opravdu co dát, musí se na text podívat tak nějak z nadhledu - bez předsudků a konvencí středoevropada v, bez nutnosti myslet a konat tak, jak to naše kultura od nás očekává. Nicole obětovala svůj život pomoci těm nejnuznějším. Její vztah k Jumovi byl sice jistý kaskadérský kousek s nejistým výsledkem, ale toho si byla sama od počátku vědoma a své pochyby v knize mnohokrát sdílí. K tomu, aby mohla nabídnout bezprostřední pomoc člověku bez práv, ekonomických jistot, bez domova, musela dobře znát prostředí, ve kterém se pohybuje, způsoby jednání, zvyky, tradice, které jsou tolik odlišné od těch v naší kultuře. Je tedy zcela přirozené, že se snažila co nejvíce proniknout do světa chudých, pokud jim měla být v budoucnu nějak nápomocná. Stejně tak v případě Jumovy drogové závislosti musela poznat obrysy toho, co užívání drog obnáší (pouze jako pozorovatel). Pokud má člověk s něčím bojovat, musí svého nepřítele znát. Tak to je. Nicolin život se významně vymyká tomu, na co jsme my, Evropané, zvyklí, ale když se člověk zbaví těchto tradičních předsudků a omezení, najde v Nicolině jednání stopy ledasčeho, jen ne hlouposti a naivity. Za mě - respekt a klobouček dolů za schopnost žít v maximální prostotě, nekomfortu a zároveň snaha činit tolik pro potřebné. Matku Terezu za její obětování se dobré věci taky nikdo nepranýřuje. Pravda, nebrala si kluka ulice a netahala ho od fetu a od pouličního gangu, ale podstata jejího nezištného postoje k životu, k lidem, k materiálnu, k lidským právům, stojí na podobných základech. A Nicole od počátku věděla, že její snaha odvrátit Jumu od života za hranou nebude jednoduchá a možná ani úspěšná. Rozhodně si nebrala cizince po měsíci chatování na seznamce nebo po dvou týdnech dovolené v Egyptě. Upřímně - tohle jednání některých Evropanek mi přijde mnohem víc nelogické a riskantní, než osobní důkladná znalost podmínek a prostředí v případě Nicole. Jinak se knížka četla moc dobře.

Asterixxka
16.09.2019 3 z 5

Popis je tak romantický - mladá holka ze Západu chce pomáhat a chudáček Juma hledá spasitelku pro jeho rozervanou duši...jasně, holka na můj vkus úplně blbá - ať se nikdo nezlobí, ale poté, co jí jenom využívá, jí ještě na závěr její kamarádka řekne, jak to na ní zkoušel a že jí miluje a kdesi cosi, ale ona trvá na tom, že si ho vezme...fakt se divím, jak se do takového "od pohledu" odporného špinavce může kdo kdy zamilovat - a ještě k tomu holka, co většinu života žila v kultivovaném světě (né že by tady taková individua nebyla ale toto?). Jestli Bílá Masajka je pro mě otazník, tohle je otazník s pěti vykřičníky! Kniha se sice četla dobře, ale hlavní hrdinka a její zaslepenost mě tak štvala, že nemůžu dát víc než 3*.


Congo
05.02.2018 5 z 5

velmi poutavé vyprávění o přizpůsobování se a přibližování dvou rozdílných kultur na pozadí života na ulici v Tanzánii

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zloději hvězd v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených39x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce18x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit3x