Zlaté teľa přehled

Zlaté teľa https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330727/bmid_zlate-tela-lzB-330727.jpg 4 53 53

Ostap Bender a jeho spoločníci opäť roztáčajú smršť nebezpečných aktivít zameraných na jediný cieľ – zbohatnúť a konečne utiecť z boľševického Ruska. Honba za „miliónom“ nečestne zbohatnutého skupáňa Korejka sa môže začať. Pokračovanie svetoznámeho románu Dvanásť stoličiek vám pripraví niekoľko bezsenných, rozosmiatych nocí. Oslobodzujúci a bezstarostný humor, ktorý vyviera z tohto literárneho skvostu, vám pomôže aspoň na chvíľu zabudnúť, že doba zachytená v tomto románe je stále prekvapivo aktuálna. Obdobie novej ekonomickej politiky (NEP) sa totiž hrozivo podobá hospodárskej politike štátu, ktorého občanom ráči byť čitateľ tohto prekladu. Román bol už v čase svojho vzniku preložený do všetkých svetových jazykov a dodnes nestratil svoju sviežosť. Pridajte sa aj vy ku generáciám obdivovateľov neúnavného a vynaliezavého Veľkého kombinátora.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Золотой телёнок (Zolotoj těljonok) , 1931


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlaté teľa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

eltondo
11.03.2023 5 z 5

Na svou dobu a místo celkem odvážná satira budování komunismu - byrokracie, chaos, komise, výbory, nástěnky, nefungování, absurdity, vzpomínky na staré časy - až se divím, že to autorům ve zdraví prošlo. Jazyk originálně vtipný, plný nečekaných obratů a přirovnání, místy až lyrického líčení obyčejných věcí. Příběh mne bavil asi do tří čtvrtin - hlavně lapání jednoho podvodníka druhým. Po zbohatnutí se ovšem do té doby suverénní Ostap začal chovat jako praštěný. Konec dosti hořký. Nevím, jestli to tak autoři chtěli opravdu napsat, jestli vůbec věděli, jak to ukončit nebo jestli jen museli zvolit přijatelné morální vyznění.
Líbilo se mi ještě zahlcení knížky příběhy vedlejších postaviček, pomocí kterých se právě výtečně charakterizovala ta divná doba. Např. zoufalý monarchista Churávek, který nenáviděl sovětskou vládu, ale kterému výbory a schůze nedaly pokoj ani ve snech. Nebo patetický citový vyděrač a flákač Škopíček s tím jeho: "Barboro, tys samice! Jak hnusíš se mi!" :-)))

jozik_v_tumane
13.09.2022 4 z 5

(SPOILER) 3,5/5. Stejně jako Dvanáct křesel mě to většinu času nudilo (a jednou za 15-20 stran velmi podařený vtip), nicméně vyvolává veliký kombinátor jakýsi hluboký soucit. Je to vyzrálejší, kompaktnější, ale také smutnější příběh než Dvanáct křesel. Obzvlášť konec je hrozně smutný. Má to být satira, ale je mi z toho do pláče. Chudák Ostap! Nic ho nezviklá v jeho věčném optimismu, každý neúspěch a potíž bere jako výzvu a příležitost se učit – a přesto je nakonec poražen a zničen, ožebračen a ponížen.


Greenfingers
17.10.2020 5 z 5

Po Dvanácti křeslech další skvělá kniha nabitá humorem a satirou. Hlavní hrdina, "syn tureckého poddaného" Ostap Bender nepřestává udivovat svými smělými kousky, kterými současně odhaluje absurditu poměrů v sovětském Rusku na začátku třicátých let, tedy v období NEPu. Můžeme se společně smát různým postavám a postavičkám, které ke svému prospěchu umně zneužívají přebujelou byrokracii, tupé vlastenčení a hospodářský chaos panující v zemi budující komunismus. Autoři popisují dobu z té veselé stránky. Pokračování v dalších letech však bylo nanejvýš tragické. Stačí jen uvést hladomor na Ukrajině, masový teror a čistky v letech 1937-38, gulagy, atd.
Knihu bych doporučil všem, kteří nepohrdnou opravdu dobrým humorem a satirou.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zlaté teľa v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených72x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených11x
v Knihotéce63x
v Chystám se číst30x
v Chci si koupit5x