Život v zahradě přehled

Život v zahradě https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405805/bmid_zivot-v-zahrade-fHu-405805.jpg 4 49 49

Mezi záhony lze kromě plevele a cestiček najít také inspiraci, štěstí a občas i spisovatele. Penelope Lively je nejen oceňovanou spisovatelkou, ale také náruživou zahradnicí. V knize Život v zahradě se obě její vášně propojují: vzpomíná na život strávený v zahradách, ať už během svého dětství v Káhiře, na babiččině zahrádce v Somersetu, nebo ve svých vlastních zahradách v Oxfordshiru a Londýně. A zároveň si vybavuje všechny záhony, na které narazila při svých toulkách po světové literatuře. Život v zahradě je okouzlující kniha, z níž téměř cítíte vůni starého papíru a mokré hlíny. Na stránkách se střídají příběhy spisovatelů a umělců, kteří si stejně jako Penelope Lively nedokázali představit život bez záhonů, květin a bujných keřů, s autorčinými vlastními vzpomínkami, úvahami a postřehy o literatuře, zahradničení a dalších životních radostech. Českého čtenáře může zaujmout, že mezi autorčiny nejoblíbenější knihy s touto tematikou patří Zahradníkův rok Karla Čapka.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Zahrada
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Life in the Garden , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život v zahradě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

IreneP
09.08.2022 4 z 5

Jsem knihomolka a zahradnice, tyto dvě věci mě dost vystihují. A Život v zahradě je knížka, která je přesně pro mě. Autorka rozebírá různé zahrady a rostliny v literárních dílech, na obrazech... Dojde i na Čapka a jeho Zahradníkův rok, a to několikrát. Pokud nemilujete květiny a zahradničení stejně jako knihy, může vás to nudit. Není to román, je to spíš takové pojednání o životě v zahradách.

sporran
07.08.2022 4 z 5

Náročnější kniha ke čtení nabízí netradiční pojetí zahradničení. Zahrada v jakékoli podobě je nyní doslova fenoménem. Autorka se zabývá jejím otiskem v anglické literatuře. Propojuje historický přístup k zahradním pracím, zmiňuje známé rostliny, cituje pasáže z knih, kde spisovatel zasazuje děj do zahradního zákoutí (podle toho zvažuje, zda daný autor byl skutečně zahradníkem...). Dává nahlédnout ke kořenům anglických zahrad, které mají svůj kult i za hranicemi. Zahradou se zabývá i v kontextu módy a stylu, času a řádu, což je opět velmi zajímavé pojetí na hranici filozofie. Řada myšlenek mě nadchla v duchu "a jo, vlastně", např. její popis toho, jak rostliny migrují za ploty zahrad a stávají se součástí přírody a naopak, jak se zahrádkáři tetelí nad v podstatě běžnými rostlinami z přírody. Zahradničení je v knize pojato i jako jakási snaha o usměrnění přírody. A více už najdete v samotné knize, která rozhodně stojí za přečtení těm, kteří nad zahradou hloubají v tak trochu v jiném kontextu.


MadamC
19.06.2022 3 z 5

Poslouchala jsem v rámci Českého rozhlasu a moc jsem si u poslechu odpočinula a nabrala nový dech. Je to klidné čtení, sem tam vykoukne krásná či zajímavá myšlenka. Především je to však opěvování zahrady a to já moc ráda!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Život v zahradě v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených65x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených2x
v Knihotéce51x
v Chystám se číst86x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech1x