Život v Třetí říši - Každodenní život v nacistickém Německu mezi lety 1939-1945 přehled

Život v Třetí říši - Každodenní život v nacistickém Německu mezi lety 1939-1945 https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362501/mid_zivot-v-treti-risi-kazdodenni-zivot-5QQ-362501.jpg 4 33 33

Kniha Život ve Třetí říši ukazuje na základě rozhovorů s pamětníky a také soukromých dopisů a deníků, jak vypadal život v Německu od prvních dnů vlády nacistické strany až po závěrečné hodiny „tisícileté říše“. Autor názorně ukazuje, jak Hitlerův kult prostupoval veškerými rovinami fungování státu i života jeho obyvatel – vzděláním, prací, lékařskou péčí, soudním systémem, fungováním církví, sportem, uměním i rodinným životem. Před čtenářem tak vyvstává ostrý kontrast mezi oficiálním heslem nacistické propagandy „Jeden národ, jeden vůdce“ a drsnou realitou života v Třetí říši. Příběhy obyčejných lidí současně nutí k zamyšlení, nakolik odpovídá historické realitě častý pohled na nacistické Německo jako na stát, v němž stál sjednocený národ za svým despotickým vůdcem. Kniha jako celek tak klade závažnou otázku: „Co byste dělali vy, kdybyste se ocitli na místě lidí žijících v oné době?“ Text je doprovázen dobovými fotografiemi.... celý text

Literatura faktu Válečné
Vydáno: , Brána
Originální název:

Life in the Third Reich: Daily Life in Nazi Germany, 1933-1945 , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život v Třetí říši - Každodenní život v nacistickém Německu mezi lety 1939-1945. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Dobraadresa
06.07.2023 2 z 5

Knížka je zmateně strukturovaná, fakta v ní nejsou extra objevná, není jich moc, a nejhorší ze všeho je mizerný překlad. V druhé půlce se zničehonic začnou objevovat celkem nezajímavé rozhovory s pamětníky. Celkový dojem mám víc než rozpačitý.

SydBarrett
10.05.2021 1 z 5

Popravdě nechápu takto vysoké hodnocení, po přečtení komentářů jsem se navíc dozveděl, že pochybná větná struktura skrz celou knihu není jen mé zdání, nýbrž prostý fakt. Ani obrázků moc nebylo, ty knihy podobného charakteru většinou zachraňují... Celé je to velmi nepřehledné a můžu s jistotou říct, že jsem se nedozvěděl nic nového. Přičemž na Třetí říši určitě nejsem expert.


viktordude
20.07.2020 1 z 5

Sem tam nějaký zajímavý příběh, ale zakomponovaný bez nějaké návaznosti na okolní text. Rovněž řazení kapitol a jejich názvy jsou bez ladu a skladu. Plně se připojuji ke všem výtkám InyPražákové.
Knize chybí koncepce, hloubka. Je to jak popularizující výcuc z článku v historicko-populárním časopise, prostě popularizace na druhou. Dílko, které mohlo autorovi na Googlu zabrat měsíc mačkání ctrl+c a ctrl+v.
Překlad je místy značně kostrbatý. Redigování provedeno asi horkou jehlou.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Život v Třetí říši - Každodenní život v nacistickém Německu mezi lety 1939-1945 v seznamech

v Přečtených38x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit8x