Život Gargantuův a Pantagruelův přehled

Život Gargantuův a Pantagruelův
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181495/bmid_zivot-gargantuuv-a-pantagrueluv-181495.JPG 4 65 65

Slavné renesanční dílo francouzského autora je v podobě burleskní epopeje života dvou obrů, Gargantuy a jeho syna Pantagruela, ostrou satirou soudobých poměrů. Román je rozdělen do pěti částí, věnovaných jednotlivým obdobím života autorových fantastických hrdinů. Skladba je záminkou k ostré, nelítostné kritice soudobých společenských nešvarů: scholastické výchovy mládeže, nestřídmého života církve, pokrytectví a zkorumpovanosti justice, sociálních poměrů i malicherných záminek, které jsou příčinami ničivých válek. Nejznámější Rabelaisovo dílo je dokladem jeho neobyčejně bohatého slovníku, nesoucího ještě známky středověku, ale zároveň již silně ovlivněného humanismem, a představuje dnes jeden z nejslavnějších titulů světového literárního dědictví.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Družstevní práce
Originální název:

La vie de Gargantua et de Pantagruel , 1564


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život Gargantuův a Pantagruelův. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

sika444
03.11.2023 5 z 5

Kniha z nejpodivuhodnějších. Nejprve pohorší, naštve, vyvolá kroucení hlavou, zda je tam opravdu napsáno, co čtenář čte. Kdo v této fázi knihu neodloží, ale vytrvá, je bohatě odměněn zábavou, která asi nemá obdoby. Kolik vtipu, bizarností, absurdního humoru, surrealistických asociací, sprosťáren a hlubokých duchovních pravd je zde navršeno! A ve všem kraluje autor - vzdělaný, veselý, občas naštvaný, pohybující se v antické vzdělanosti a v současné vzdělanosti tak samozřejmě, až to vyvolává úžas. Kniha je natolik nepodobná čemukoli jinému, že se o ní špatně vypráví. Kdykoli se čtenář pokouší svým přátelům alespoň trošku zprostředkovat toto divuplné pojednání, vždy narazí na nechápavou reakci: A tohle je k něčemu? Tohle je klasické dílo? Tohle se dá číst? Inu, kdo nevstoupil do vody, nenaučí se nikdy plavat.
"Tak se bavte, drahouškové, a vesele dočtěte ostatní k prospěchu těla a ke zdraví ledvin. Ale slyšte, oslí hlavy, hrom vás sper, zapomenete-li mi připít na zdraví; a já vám hned všechno oplatím."
Proto dovolte, milí pijáci, připít mistru Františkovi: Ať mu je Hospodin milostiv! (Což nepochybně bude už jen za to, že tak důkladně rozvinul perikopu ze 2. kapitoly Janova evangelia. O ničem jiném - kromě trochy oplzlostí - totiž tento opus magnum není.)

Kabuky
14.04.2023 5 z 5

Vynikající historický pramen.


Maryčka
16.02.2023 3 z 5

Na stránkách rozhlasu Vltava jsem si poslechla velmi dobře namluvený první díl této série. Některé části mě bavily, některé znechucovaly. Seznamte se s patriarchálním humorem 16. století a posuďte sami, co tehdy sklidilo úspěch i odmítnutí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Život Gargantuův a Pantagruelův v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených95x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených4x
v Knihotéce50x
v Chystám se číst94x
v Chci si koupit22x
v dalších seznamech8x