Země snivců přehled

Země snivců https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68829/bmid_zeme-snivcu-dMw-68829.jpg 4 108 108

Alfred Kubin, slavný rakouský malíř a ilustrátor, napsal svou jedinou beletristickou knihu - Zemi snivců v roce 1909. Prohlásil: "Napsal jsem tuto knihu, místo abych kreslil, poněvadž tak jsem se mohl snadněji zbavit nutkavých myšlenek." Jeho fantazijní říše je střediskem největších podivínů, lhářů, snílků, zhýralců a mystických fanatiků. Jednoho dne do ní přijíždí člověk-umělec s logickým uvažováním a touhou tvořit. Prostřednictvím jeho vyprávění se ocitáme na hranici snu a skutečnosti, vnikáme do tajemství extatických představ a zdrojů nejožehavějších inspirací prokletého malíře.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Die andere Seite , 1909


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Země snivců. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

OdvaznyMladyMuz
30.10.2022 2 z 5

Město pokrytý mlhou, slunce nepronikne skrz hustý, šedivý mračna, hvězdy jsem neviděl ani nepamatuju. Ulicemi se plíží prazvláštní individua, lidi jsou tu vážně zvláštní, zasnění, zahloubaní do svých iluzí. Dějí se jim zvláštní věci. Tohle město je neskutečná perla.
Nesnažím se popsat Brno posledních dní. Popisuju prostě Perlu, tedy hlavní město snivců. A tam bych bydlet fakt nechtěl.

Země snivců není vysněná země. Zprvu nadchne nevšedností, aby se posléze právě ta nevšednost stala otravnou, zhoubnou. A postupně člověka zahalí do mlhy z tísně a divných událostí. Fascinovanej autorovou fantazií jsem otáčel stranu za stranou. Brouzdal se v té pohádce pro dospělý děti. Aby mi to celý posléze přišlo strašně otravný, nudný.

Jsem snad divnej? Vlastně jsem. Ale tahle kniha je divná jinak. Vzdáleně. Alfred Kubin ji napsal pro někoho jinýho. Určitě ne pro mě.

bosorka@
30.09.2022 3 z 5

Dala bych víc hvězd za imaginaci, ale místy je dílo příliš morbidní.


iridius9373
16.05.2021 3 z 5

Za přečtení stojí, ale že bych z toho byl nějak uchvácen, to zas ne. Místy hezky surreálné, ale pointa chabá... (Ale zase mám doma první vydání a to mne těší...)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Země snivců v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených154x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených17x
v Knihotéce51x
v Chystám se číst107x
v Chci si koupit30x
v dalších seznamech3x