Z Dachau do Dne vítězství přehled

Z Dachau do Dne vítězství https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93836/bmid_z-dachau-do-dne-vitezstvi-yta-93836.jpg 3 16 16

Willy Field se narodil v německém Bonnu jako Willy Hirschfeld. Po Křišťálové noci ho 10. listopadu 1938 zatklo gestapo a následně byl transportován do koncentračního tábora Dachau. V teto knize jsou vylíčeny útrapy, kterými prošel v koncentračním táboře, i jeho následná emigrace do Velké Britanie. Odtud byl coby uprchlík z nepřátelského státu deportován do internačního tábora v Austrálii, nakonec se však vrátil do Britanie jako jeden z 10 000 dobrovolníků, kteří narukovali k britské armádě. Stal se řidičem tanku v Královském obrněném sboru a společně se svou rotou se vylodil v Normandii, odkud se probojovávali Francií, Belgií a Nizozemskem. Jako jediný z osádky přežil, když jeho tank utrpěl přímý zásah. Poté, co se zotavil, byl převelen k jiné osádce, s níž nakonec přejel přes hranice do Německa. Účastnil se dobývání Hamburku a během vítězné berlínské přehlídky v červnu 1945 měl tu čest projet ve svém tanku před zraky Winstona Churchilla.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Víkend
Originální název:

From Dachau to D-Day , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Z Dachau do Dne vítězství. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Baja333
16.01.2021 2 z 5

Kniha mi přišla spíš jako výpravný dokument - díky rozsáhlím vysvětlením. Některé části byly až nezáživné. Nedá se ale upřít samotný příběh hlavní postavy, který byl smutný jako všechny té doby.

PanKrbec
19.04.2020 3 z 5

Životní příběh je rozhodně zajímavý, místy smutný a dojemný a rozhodně stojí za to si ho přečíst. Tady bych dal 5 *. Mně se ale vůbec nelíbilo, jak byla kniha napsaná. Autorčino vyprávění je střídáno s vyprávěním a vzpominkami Willyho a v kapitolách o válečném tažení, ještě přepisy a parafrázemi z vojenské kroniky, což samo o sobě není na škodu, ale kdyby si s tím autorka dala více práce. Některé události a skutečnosti se tam opakují a nejen dvakrát. Misty je zpřeházená chronologie a ani po slohové stránce se mi práce autorky nelíbí. Poslední 2 kapitoly už jsou celkem OK.


Ainyska
18.04.2019

Přečteno během jednoho dne a kniha dostává svého názvu do písmene. Bylo to velmi pěkné povídání, ale na mě tam bylo obsaženo hodně zážitků z bojů, které mě bohužel moc neberou. Každopádně na jednoho člověka toho bylo až příliš. Co vše musel Willi přežít, to je až neskutečné. Určitě se ke knížce časem vrátím a jsem ráda, že ji mám ve své knihovně.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Z Dachau do Dne vítězství v seznamech

v Přečtených29x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených1x
v Knihotéce28x
v Chystám se číst24x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x