Vzestup islámského státu – pod černou vlajkou teroru přehled

Vzestup islámského státu – pod černou vlajkou teroru https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333368/vzestup-islamskeho-statu-pod-cernou-i9w-333368.jpg 5 48 48

Je Islámský stát nepochopená, anebo spíš nepochopitelná organizace? A je to jen parta hrdlořezů? Akty tohoto nejvýraznějšího nestátního ozbrojeného aktéra současnosti jsou nepřehlédnutelné – a jak by také mohly být, když kromě boje se skutečnými zbraněmi se jim daří úspěšně útočit i na mediální sféru a podmaňovat si internet. Přestože jsou však zmínky o bojovnících tzv. Islámského státu téměř všudypřítomné, co o nich vlastně víme a co víme o vzniku skupiny samotné? Islám, Střední východ, sunnité, ší’ité, sektářské násilí. Pro laika jistě věcí nesnadné k pochopení, tato kniha pro něj však může být zdatným průvodcem. Na pomezí žurnalistiky a beletrie totiž přináší čtivé vyprávění, díky němuž se pro vás z exoticky znějících jmen stanou důvěrně známé postavy, jejichž životní osudy velice srozumitelně propojí komplexní pavučinu událostí. Islámský stát „for Dummies“. Kniha oceněná Pulitzerovou cenou.... celý text

Literatura faktu Vojenství
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

Black Flags. The Rise of ISIS , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vzestup islámského státu – pod černou vlajkou teroru. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

bleekemolen
31.01.2021 5 z 5

Bohaty zdroj informaci o vyvoji situace na Blizkem a Strednim vychode za poslednich 20 let se zvlastnim durazem na osobnost Zarkaviho. Autor prehledne, logicky a zaroven co mozna nejvice nestranne lici udalosti vedouci ke vzniku Daeš.
Knihu nelze hodnotit jinak, nez plnym poctem *. Bohuzel tradicne o poznani hure je na tom preklad, pravopisne chyby stridaji nejednotnost pri prepisu arabskych jmen. Bohuzel nejvetsiho faux pax se prekladateli podarilo dosahnout pri prekladu znameho a zavadejiciho"middle east". Jeste v uvodu upozornuje, ze bude prekladat jako blizky a stredni vychod, protoze popis udalosti v knize pokryva jak uzemi Levanty, tak Irak. Toho se sice drzi cca do poloviny, pak vsak sklouzne do vseobecne ignorace a Syrii oznacuje jako stredni vychod atp. Priste by to chtelo zvysit budget na korekturu.. I presto, pro zajemce je to povinna cetba, uz mam objednanou i originalni verzi a jsem zvedav, jak moc preklad tomuto dilu ublizil.

kyssling
27.10.2018 5 z 5

Skvělá kniha, moc rád bych si přečetl pokračování o průběhu zničení Islámského státu.Plno zajímavých detailů. Bohužel knihu trochu sráží dost pravopisných chyb, vydavatel si měl trochu víc záležet. Také trochu zbytečné a neuvedené na pravou míru konstatování o tom jak Putin podporoval Asada kvůli jediné námořní základně mimo Rusko je trochu neobjektivní ... Kolik základen mají mimo své území USA a kolik seskupení podporovali oni (Nikaragua, Irán apod), proč ne, ale mělo to být pro objektivitu doplněno.


KejmlP
04.08.2018 5 z 5

Skvěle sepsané dílo. Srozumitelně a zároveň zasvěceně komentuje prapůvodní kořeny Islámského státu, které se jinak ztrácejí v mediálním bahně, a přitom jsou klíčové pro celé pochopení problému.
Kniha ukazuje, kterak katastrofální kroky a naprosto nepromyšlená a arogantní politika USA vyvolává (nejen) na blízkém východě nestabilitu a chaos, z kterého pak mohou těžit různé skupiny radikálů, do jejichž řad se pod tlakem zoufalství přidávají i obyčejní lidé, které k tomu dohání západ se svojí politikou. Chápu, že po bitvě je každý generál, ale přesto jsem s úžasem četl pasáže o tom, jak naivně a hloupě si američané počínali při marném pokusu zavádět v Iráku svoji "demokracii". Kterak osudovými krůčky uvolňovali zrnka písku, která spustily dosud stále nekončící lavinu událostí. Americké nepochopení jiných společností a odlišných částí světa je ostatně pověstné.
Chválím i literární stránku knihy, práci s fakty a objektivitu.
Jedinou poznámku mám ke skoku mezi prvními dvěma částmi knihy, kdy nejprve kniha velmi podrobně sleduje život a myšlenky Abú Musaba Zarkávího, a když dojde k době, kdy vstupuje tato postava na iráckou velkou scénu, náhle se postava jakoby odosobňuje, a stává se jen abstraktním velitelem. Nějak mi tam chybí rozbor přechodu mezi vyšším, přesto řadovým džihádistou, a velitelem a organizátorem Al-Kaidy v Iráku. Byrokratický postup je sice zachycen, ale jak vytvářel struktury či pracoval se svým okolím, to mi, oproti první části knihy, jaksi chybělo. Otázkou samozřejmě je, kolik je o tom možné zjistit.
Celkově knihu hodnotím na výborno. Kdyby takto kriticky dokázal s fakty i názory pracovat aspoň zlomek českých novinářů, byl bych spokojen.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vzestup islámského státu – pod černou vlajkou teroru v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených68x
ve Čtenářské výzvě21x
v Doporučených7x
v Knihotéce39x
v Chystám se číst72x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech1x