Vlastizrádce - Osobní spis přehled

Vlastizrádce - Osobní spis https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373171/bmid_vlastizradce-osobni-spis-iO1-373171.jpg 4 7 7

František Tišler byl v padesátých letech vybrán jako kovaný komunista a stranické dítě k zářivé kariéře. Během necelých devíti let byl povýšen z vojína na podplukovníka a byl jmenován vojenským přidělencem ve Washingtonu. Zde se však stal po několika letech dvojitým agentem armády USA a posléze přeběhl, čímž způsobil vojenské rozvědce ČSSR nesmírné škody. Kniha sleduje jeho životní příběh od zrodu zapáleného svazáka po roce 1945, k uvědomělému komunistovi a k vojenské kariéře až na vrcholový trůn naší rozvědky v USA. Celou dobu byl protežován ÚV KSČ i vedením rozvědky natolik, že ztratil reálnou soudnost o svých možnostech. Kniha je kritikou naší tehdejší vojenské rozvědky, která vybírala své kádry pouze podle očekávané věrnosti straně a bez ohledu na jejich vlastní schopnosti.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vlastizrádce - Osobní spis. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

jarda155
30.07.2022 4 z 5

Zdařilý popis fungování velvyslanectví a "spolupráce" obou našich rozvědek v 50 letech v srdci největšího nepřítele.S tím jací lidé všemu veleli a podle jakých kritérií byli na své posty dosazováni, se nelze divit, jakým výsledkem vše skončilo.Řevnivost mezi složkami moci asi nikoho nepřekvapí, taktéž pak konec samotného přeběhlíka.
Kniha i přes žánrové zařazení zde v titulku má poměrně silnou dějovou linku, přesto je to spíše pro čtenáře s hlubším zájmem o toto téma.

ondrej.b
12.12.2018 4 z 5

Téma mě opravdu zaujalo a děkuji autorovi za sepsání knihy. Takovéto příběhy mám moc rád a čtu to vždy jedním dechem. Vlastně všechny autorovy knihy. Překlepů jsem tedy zaznamenal minimum, ale ty sliby na informace na dalších stranách, mě tedy taky iritovaly. Nechápu, proč je autor použil? Trochu mi to zavání bulvárním stylem, přitom kniha je dost zajímavá sama o sobě a nepotřebuje takovéto slovní obraty. Jen houšť dalších takových agentských příběhů. Ale nechápu, proč je zde uveden jako jediný autor pan Skotal? Přitom na obálce je uveden jako první Olin Jurman a v úvodním slovu je také jasně patrné, že hlavním autorem je on.... Takže za ty nevhodné slovní obraty "dočtete se dále" apod. jen čtyři hvězdy, jinak by to bylo za plný počet:-).


Iki1
17.08.2018 3 z 5

Autor zdokumentoval na základě archivních materiálů život československého vojenského rozvědčíka, který působil v padesátých letech jako přidělenec na naší diplomatické misi ve Washingtonu. Autor jeho život popsal hodně uvěřitelně, součástí knihy jsou i reprinty různých zpravodajských hlášení, diplomatických šifrovek a hlavně fotografie. To vše velmi dobře dokresluje atmosféru padesátých let, tedy super studené války mezi mocnostmi. Co mi vadilo, bylo poměrně značné množství slibů v textu, že to či ono se dozvím za (krátkou či dlouhou) chvíli, tedy v průběhu dalšího vyprávění, a pak také dost značné množství překlepů. Jestliže se jedná o vázanou knihu, ke které si čtenář najde další cestu, měl by jazykový korektor pokud možno chyby eliminovat.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vlastizrádce - Osobní spis v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených6x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst2x