Věže, příběh 11. září přehled

Věže, příběh 11. září
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478315/bmid_veze-pribeh-11-zari-eUx-478315.jpg 3 38 38

Autobiografický příběh Čecha, který pracoval v září roku 2001 jako projektový manažer na jedné z newyorských staveb a po útoku na New York se podílel na záchranných a odklízecích pracích v oblasti Světového obchodního centra. Kniha přibližuje atmosféru v New Yorku v období jednoho roku (od léta 2001). Bezprostředně po teroristickém útoku na věže WTC začal autor-hlavní hrdina pomáhat při odstraňování trosek na Manhattanu. Knížka, ve které se mísí skutečné a fiktivní postavy a v níž se střídají románové postupy a vysloveně reportážní popis událostí, výstižně zachycuje situaci a nálady obyvatel New Yorku po 11. září - na jedné straně hluboké zoufalství, na druhé obrovské odhodlání jít a žít dál. Publikace na pomezí beletrie a literatury faktu obsahuje množství zajímavých informací o New Yorku, jeho historii, architektuře a jeho obyvatelích. Je jakýmsi vyznáním lásky autora k městu, ve kterém pracuje a žije (knihu v textu přirovnává k "milostnému dopisu nejúžasnějšímu městu New Yorku"). Na obálce je použita fotografie jednoho z přeživších amerických hasičů Tiernacha Cassidyho, jehož tetovaná záda jsou vzpomínkou na zemřelé kamarády.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Příběhy
Vydáno: , Tebenas
Originální název:

Towers , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Věže, příběh 11. září. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

Janek
26.04.2024 3 z 5

Tahle kniha je napěchovaná informacemi, které by neměly být zapomenuty. Je velká škoda, že text je velmi chaotický - nešikovně balancující na hranici mezi naučnou a vzpomínkovou literaturou. Text by zasloužil značně proškrtat. Na knihu jsem narazila v knihovně úplně náhodou a ačkoli obálka mě spíše odpuzuje (navzdory tomu, jak hluboký je příběh těch potetovaných zad) a text není vůbec čtivý, právě kvůli tomu jedinečnému svědectví o události, která se snad nebude nikdy opakovat, jsem dočetla až do konce.

Dejf_ano
10.08.2023 5 z 5

Vhled do historie a architektury výškových budov v USA byl velmi zajímavý a oživil celou knihu.
Dávám pět hvězd hlavně z respektu vůči obětem 11.září. Je vidět, že pan Boudník tuto událost velmi silně prožíval a s celé knihy je cítit láska k USA a Manhattnu speciálně.


Janadvorackova
18.08.2021 4 z 5

Hodně moc zvláštní kniha.
A blíží se výročí, asi proto mi na ni padl zrak, když jsem prolézala archiv.

Vlastně hannah2000 popsala dokonale, o co šlo.
Musím říct, že začátek mi dal trochu zabrat, nešlo se začíst. Pak autor přišel s historicko/architektonickými vsuvkami, všelijakými postřehy a popisy úplně běžných věcí, s vyprávěním kámoše Roba. A mně to bavilo.
Jde prostě o svědectví. Věřím, že kdyby každý desátý člověk, který se nějakým způsobem účastnil odklízecích prací napsal knihu, měli bychom před sebou neskutečné množství různorodých myšlenek a postřehů.
Ty by se pak rozebraly, vytřídily a poskládaly správně do autorova modelu události, (odkaz na model místa nehody, který pomohl lépe se tam orientovat). A měli bychom před sebou nejzmapovanější den minimálně za hodně dlouho.
Představivost je potvora :).

Příběh je citlivý k popisům "místa čínu," protože za něj byla ta oblast oficiálně označena. Tedy až na pár detailů, které bohatě stačí, ale z hlavy je nedostanete.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Věže, příběh 11. září v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených51x
ve Čtenářské výzvě9x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst22x
v Chci si koupit9x