Verte cisárovi přehled

Verte cisárovi
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319474/verte-cisarovi-2lz-319474.jpg 4 20 20

Možno milióny ľudí obšťastniť rýchlo, bez lásky a často aj proti ich vôli? Túto otázku osvetľuje nový historický román Antona Hykischa, situovaný do sklonku 18. storočia, v predvečer Francúzskej revolúcie (ide o voľné pokračovanie úspešného románu Milujte kráľovnú). Roky čakal cisár Jozef II. na smrť svojej matky Márie Terézie. Hneď po jej skone začal netrpezlivo uskutočňovať svoj sen o spravodlivej vláde. V horúčkovitej sebazničujúcej práci chce zabudnúť na svoje osobné nešťastia a nedostatok lásky. Román odkrýva bolestné súkromie mladého vládcu až po jeho predčasný tragický koniec. Desaťročie vlády Jozefa II. znamená aj počiatok národného prebudenia Slovákov. Na stránkach knihy stretneme Jozefa Ignáca Bajzu s jeho trampotami pri písaní prvého slovenského románu. Spoznáme život v starej Bratislave/Prešporku, kde v seminári na hrade Anton Bernolák s priateľmi vytvoril prvú slovenskú gramatiku. V pútavom románe nazrieme do života panovníkov v Európe, najvyšších cirkevných hodnostárov aj chudobných dedinských kňazov. Dostaneme sa do málo známych kútov rozsiahlej habsburskej monarchie.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Verte cisárovi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

cestina_s_linus
05.09.2023 4 z 5

Myslela jsem si, že jsem se ve škole o Josefu II. naučila mnoho. Tato kniha mi dost rozšířila obzory. Kdyby Josef žil dnes, tak bych jej prohlásila za nemocného workoholika a poslala jej do nějaké léčebny... přišlo mi, že byl schopen práci nadřadit úplně všemu (vztahům, zdraví apod.). Je mi jasné, že jde o historický román, ale místy jsem si musela připomínat, že ony "pocity", se kterými jsem se v knize setkala, tak jsou pouze autorovy domněnky. Nejvíce mě zaujala část, kdy probíhá slovenské obrození - pohled na češtinu mi vykouzlil nejeden "úšklebek". Oceňuji kalendář událostí a soupis jednotlivých osob - vítaný pomocník bez kterého bych byla na začátku ztracená.

LenkaKa
14.07.2023 4 z 5

Není to úplně lehké četní, ale nesmírně zajímavé. Možná trochu čtivější než předchozí kniha o Marii Terezii.


strana1-100
12.01.2023 5 z 5

Ze školního dějepisu si o Josefu II. pamatuju jen pár věcí - že zrušil nevolnictví a spoustu klášterů a že chodil v převlečení mezi obyčejné lidi. Už tím, zejména pak prvním zmíněným aktem, mi však už tehdy připadal jako zajímavá až obdivuhodná osoba. A po přečtení Hykischova románu je pro mě ještě zajímavější. Mnohokrát mě napadlo, jak aktuálním typem by byl Josef i dnes - pracovat intenzivně tak, že téměř nemám osobní život, že ničím své tělo lhostejností k vlastnímu zdraví, to je téma pro leckoho zcela současné.
Jako mnozí předčtenáři, pátrala jsem též na internetu po dalších informacích a narazila tak na další osudy, o kterých bych si ráda přečetla. Třeba příběh Josefova synovce Jana, syna jeho bratra Leopolda, mi připadá jako atraktivní námět románu - kterého se dle všeho bohužel zatím nikdo nechopil.
Mimochodem - když jsem si knížku donesla z knihovny, automaticky jsem předpokládala, že autorem je Čech. Teprve když se hned v první kapitole začalo rodit slovenské národní obrození, přečetla jsem si na záložce údaje o spisovateli. Uvědomila jsem si tak, jak málo současných slovenských autorů znám - z hlavy mě napadají tak tři až čtyři (a ano, jeden z nich je samozřejmě Karika). Je tu tedy velký prostor pro mé další čtenářské objevy, které bych ráda učinila.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Verte cisárovi v seznamech

v Přečtených26x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených2x
v Knihotéce42x
v Chystám se číst29x
v Chci si koupit8x