Věřte císaři přehled

Věřte císaři https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345680/bmid_verte-cisari-MA8-345680.jpg 4 20 20

Historický román o císaři Josefu II. Je možné udělat miliony lidí šťastnými — a to rychle, bez lásky a často i proti jejich vůli? Tuto otázku si klade nový historický román, který se odehrává na konci osmnáctého století, v předvečer Francouzské revoluce. Císař Josef II. dlouho čekal na smrt své matky Marie Terezie a ihned po jejím skonu začal netrpělivě uskutečňovat svůj sen o spravedlivé vládě. Horečnou sebezničující prací chtěl zapomenout na své osobní neštěstí a nedostatek lásky. Kniha odkrývá bolestné soukromí mladého panovníka až k jeho předčasnému tragickému konci. V poutavém románu nahlédneme do života evropských panovníků, vysokých církevních hodnostářů i chudých vesnických kněží, josefínských osvícenců, reformátorů a spisovatelů, kteří probouzeli národní povědomí.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Věřte císaři. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

cestina_s_linus
05.09.2023 4 z 5

Myslela jsem si, že jsem se ve škole o Josefu II. naučila mnoho. Tato kniha mi dost rozšířila obzory. Kdyby Josef žil dnes, tak bych jej prohlásila za nemocného workoholika a poslala jej do nějaké léčebny... přišlo mi, že byl schopen práci nadřadit úplně všemu (vztahům, zdraví apod.). Je mi jasné, že jde o historický román, ale místy jsem si musela připomínat, že ony "pocity", se kterými jsem se v knize setkala, tak jsou pouze autorovy domněnky. Nejvíce mě zaujala část, kdy probíhá slovenské obrození - pohled na češtinu mi vykouzlil nejeden "úšklebek". Oceňuji kalendář událostí a soupis jednotlivých osob - vítaný pomocník bez kterého bych byla na začátku ztracená.

LenkaKa
14.07.2023 4 z 5

Není to úplně lehké četní, ale nesmírně zajímavé. Možná trochu čtivější než předchozí kniha o Marii Terezii.


strana1-100
12.01.2023 5 z 5

Ze školního dějepisu si o Josefu II. pamatuju jen pár věcí - že zrušil nevolnictví a spoustu klášterů a že chodil v převlečení mezi obyčejné lidi. Už tím, zejména pak prvním zmíněným aktem, mi však už tehdy připadal jako zajímavá až obdivuhodná osoba. A po přečtení Hykischova románu je pro mě ještě zajímavější. Mnohokrát mě napadlo, jak aktuálním typem by byl Josef i dnes - pracovat intenzivně tak, že téměř nemám osobní život, že ničím své tělo lhostejností k vlastnímu zdraví, to je téma pro leckoho zcela současné.
Jako mnozí předčtenáři, pátrala jsem též na internetu po dalších informacích a narazila tak na další osudy, o kterých bych si ráda přečetla. Třeba příběh Josefova synovce Jana, syna jeho bratra Leopolda, mi připadá jako atraktivní námět románu - kterého se dle všeho bohužel zatím nikdo nechopil.
Mimochodem - když jsem si knížku donesla z knihovny, automaticky jsem předpokládala, že autorem je Čech. Teprve když se hned v první kapitole začalo rodit slovenské národní obrození, přečetla jsem si na záložce údaje o spisovateli. Uvědomila jsem si tak, jak málo současných slovenských autorů znám - z hlavy mě napadají tak tři až čtyři (a ano, jeden z nich je samozřejmě Karika). Je tu tedy velký prostor pro mé další čtenářské objevy, které bych ráda učinila.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Věřte císaři v seznamech

v Přečtených26x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených2x
v Knihotéce42x
v Chystám se číst29x
v Chci si koupit8x