Tyhle básně jsou labutí přehled

Tyhle básně jsou labutí https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151856/tyhle-basne-jsou-labuti-151856.jpg 5 1 1

Sbírka Tyhle básně jsou labutí autorů Pavla Kleina a Sylvy Zikové jsou básněmi dvojího hlasu, které se potkávají, dotýkají, v kurzivě k sobě sklánějí a od sebe vzdalují. Předávají si a vracejí motivy i formu, protínají se ve společných básních a jednotném rytmu, a přece i zde dávají dvojím druhem písma rozpoznat, že také jejich společné básně jsou promlouváním dvou lyrických subjektů, básněmi dvojího dechu. Příběh sbližování, prolínání, vzdalování, loučení a navracení, který autoři svými básněmi vyprávějí, není přitom v milostné poezie jistě nový. Nové je „zbožnění“ a „ztělesnění“ slova, pomlk, rytmu, verše, které se stávají předmětem nábožné i erotické touhy i prostředkem jejího naplnění. Peří labutí z titulu sbírky, které jí prolétají, je bílé i černé. Netradiční experiment autorů tak kráčí na hraně mezi světlem a tmou, hledá rozhřešení v naději: „když zdá se mi / o plaché labuti / že je mi na dosah / tak uletí // když ve snu svém jsem sám / a nedoufám / schoulí se bělostná / v mém objetí”.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tyhle básně jsou labutí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Lencza
28.01.2020 5 z 5

Křehké a svěží... vlastně napínavé... kdo je "ona"? Nějaká nadpřirozená bytost? Idea? Nebo žena? Touha, láska, něha. Odloučení, smutek, touha. Naděje.

"do veršů tvých se ponořit / jak to tvých vlasů / vůní tvé básně se proměnit /ztratit se v času // ve vodách držet dlaní dlaň / držet tě celou / v touze své básně nebýt sám / potkat se s tebou"


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tyhle básně jsou labutí v seznamech

v Přečtených2x
ve Čtenářské výzvě1x

Autoři knihy

Pavel Klein
česká, 1968