Turbina přehled

Turbina https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144594/turbina-hdm-144594.jpg 4 40 40

Společenský román, podávající obraz bohaté měšťácké rodiny na přelomu století, kterou prudké tempo industrializace žene k nezadržitelnému pádu.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Turbina. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Kopretina
16.12.2022 2 z 5

Četlo se mi to velmi těžce, slovní obraty, hrátky, germanismy mě nebavily. Děj mě také neoslovil. Nicméně jsem dočetla až do konce a dozvěděla se, jak kdo dopadl.

ludek.n
18.01.2021 4 z 5

Vzestup a pád podnikatelské rodiny Ulliků nemá daleko do mnohavrstevných generačních ság, které posunují hranice společenského románu kamsi do stratosfér. Karel Matěj Čapek-Chod se tématu zhostil osobitě a s nebývalou invencí, která ani v nejmenším nestrádá využitím archaických jazykových struktur. Je jenom potřeba si na použité výrazové prostředky zvyknout a dát příběhu šanci. Odmění se propracovanou studií postav a jejich charakterů, společenskou angažovaností a v neposlední řadě i napínavou zápletkou. Ať už se s Máňou účastníme lovu na manžela, fandíme Tyndě na její cestě za uměleckým úspěchem nebo se s Karlem Ullikem pokoušíme přivést rodinný podnik k rozkvětu, cítíme onu sílu prostého, nekomplikovaného vyprávění, s nímž se můžeme ztotožnit a ruku v ruce s jeho hrdiny prožívat chvíle nadšení i zmaru. Tragické finále, k němuž celou dobu nevyhnutelně spějeme, nám pak dá podnět k zamyšlení nad zmařenými nadějemi, přehnanou ctižádostí a nekontrolovatelnou touhou po zbohatnutí.


petr_
07.01.2020

Tuto knihu jsem kdysi poslouchal v rozhlasu a vždy jsem u toho vydržel. Problém byl, že jsem neslyšel všechny díly a tak jsem si musel v duši poskládat děj, aby dával smysl. O knize jsem se učil i na střední škole, ale až po letech jsem ji vzal do ruky a přečetl, a to jedním dechem, protože postavy jsou tak plasticky popsány, že děj člověk prožívá a vidí před sebou.

Určitě je to dobrá kniha, a je dobře že patří ke klasice.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Strašidla, Zemské povídky a dalších 1 941 eknih zdarma

18.12.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Turbina v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených58x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených3x
v Knihotéce87x
v Chystám se číst19x
v dalších seznamech1x