Třígrošový román přehled

Třígrošový román
https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98676/bmid_trigrosovy-roman-9vU-98676.jpg 4 31 31

Románové zpracování a rozvedení příběhu autorovy "Žebrácké opery", jejíž předlohou byla "Beggar’s Opera" Johna Gaye (1728) - satira na nešvary a zkorumpovanost představitelů viktoriánské doby. Brecht umístil zápletku do Londýna v době burské války a pozměnil hrdiny a jejich funkce tak, aby vznikla symbolizovaná karikatura buržoazního národohospodářství. Pan J. J. Peachum zůstává kořistným náčelníkem žebrácké bandy, ale ta už je organizována v koncern, vedený moderním kapitalistou, který za vedení pana Coaxe rychle pochopí výhody války, kterou Anglie vede. Pomocí korupčního úředníka prodávají vlasti zpuchřelé lodi pro dopravu vojska do Afriky, a když se lod’ potopí i s vojáky, svede se všechno na stávku a sabotáž mizerně placených dělníků, proti nimž poštve Peachum svou žebráckou bandu, hrající úlohu vlasteneckých invalidů z války. Lupič Macheath se proměnil v organizátora jednotkových obchodů, pro něž dodávají zboží jeho lupičské bandy za spolupráce Macheathova policejního přítele pana Browna. Moralizující tirády a monology jednotlivých postav, charakterizující pokrytectví doby, jsou parodií měšťáckých "psychologických" společenských románů, stejně jako Gayova opera byla ve své době parodií heroické opery Haendlovy.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Třígrošový román. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

ludek.n
24.06.2022 3 z 5

Žebrácká opera Johna Gaye se Brechtovi stala zdrojem napřed pro divadelní představení, poté pro film a nakonec i pro Krejcarový román, v němž ještě více rozšířil a přiostřil svou sociálně kritickou satiru, zaměřenou především na londýnskou společnost na počátku 20. století v době tak zvaných búrských válek. Bertolt Brecht byl nicméně především dramatik a básník, a tak Krejcarový román je kuriózně jeho jediným dokončeným románem. Možná i proto je dnes řazen k nejsvéráznějším dílům moderní literatury a i po letech je jeho vypovídací schopnost na vysoké úrovni. Navíc se i (navzdory statusu „literární klasiky“) poměrně dobře čte, i když za sebe musím přiznat, že jsem to měl jako na houpačce: většinu času si kniha uzurpovala všechnu mou pozornost, ale našly se i partie, kde jsem měl problém udržet oči na řádcích a nezívat přitom jak rozvrzaná skříň v průvanu. Politika, ekonomie a sociologie s nádechem proletářských invektiv určitě nejsou obory, které bych vyhledával, Brechtovi se přesto podařilo ukout z nich natolik zajímavý ingot, že po dočtení tohoto jeho dílka rozhodně nemám pocit, že jsem svůj čas nějak promrhal.

Kabuky
26.05.2022 5 z 5

Zajímavý pohled na anglickou společnost.


Delicius
27.12.2017 4 z 5

Silný ironicky zábavný sarkastický..... skvělý román, zžíravá kritika kapitalismu, jen ta poslední kapitola, ta poslední kapitola. To je prosím tragédie, taková kazatelská kapitola, kde se dozvíme vše o tom jak je komunismus skvělý, to jak bezostyžně používá marxovské pojmy.... ne ta byla fakt hrozná.

A to bych rád zmírnil, že se politicky přikláním ke komunismu...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Třígrošový román v seznamech

v Přečtených50x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce99x
v Chystám se číst30x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech2x