Třeštící New York: retroaktivní manifest pro Manhattan přehled

Třeštící New York: retroaktivní manifest pro Manhattan https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45593/bmid_trestici-new-york-retroaktivni-mani-Q7N-45593.JPG 5 14 14

Kniha Třeštící New York položila základ Koolhasova světového věhlasu a udělala z něj jednu z klíčových postav současné architektury. V 70. letech, kdy byla kniha poprvé vydána, se nikdo nezabýval tím, že mezi architekturou a společností existují nějaké vyjádřitelné vztahy. Koolhaas pohlíží na život ve městě 20. století jako na proměnlivou a chaotickou „kulturu přelidnění“. Velkoměsto je místem nekonečných proměn lidských činností a událostí – skutečných i vysněných. V jednotlivých kapitolách se zabývá urbanistickým založením města, fenoménem mrakodrapu, prvním dreamlandem na Coney Islandu, výstavbou Rockefellerova centra a vztahem Evropanů ( Le Corbusiera a Dalího ) k městu.... celý text

Literatura naučná Architektura
Vydáno: , Arbor vitae
Originální název:

Delirious New York , 2005


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Třeštící New York: retroaktivní manifest pro Manhattan. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

petr_pelech
30.06.2021 5 z 5

Rem Koolhas s lehkostí a prozřetelností jednoho z nejzásadnějších architektů přelomu tisíciletí vysvětluje základní principy, na kterých Manhattan, potažmo New York, vznikal a transformoval se, jaké síly zde působily a za jakým cílem se to vše dělo. Skvělé jsou i krátké "odbočky" k různým vedlejším tématům, které ale zásadně napomáhají vykreslení celistvého a uchopitelného obrazu.
Osobně mi ale asi největší radost udělala krátká esej o plovoucí plovárně v závěru knihy. Je v ní obsaženo v podstatě celé téma, kterým se Rem zabývá, podáno s jemu typickým nadhledem a lehkou ironií.
Třeštící New York považují nejen za zásadní text pro architekty, ale i jako zpověď západní civilizace 20. století s jejími záměry a aspiracemi.

ALadin1905
13.03.2021 5 z 5

Spousta metafor - studnice architektonických, převážně však kulturně-historických zajímavostí....
Vřele doporučuji všem čtenářům se zájmem o západní kulturu, nikoliv jen studentům architektury... :-)


Plast
21.09.2020 5 z 5

Jeden z nejlepších textů o architektuře, který byl kdy napsán. Rem se měl místo navrhování věnovat psaní ;-)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Třeštící New York: retroaktivní manifest pro Manhattan v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených23x
v Doporučených4x
v Knihotéce7x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech3x

Autorovy další knížky

Rem Koolhaas
nizozemská, 1944
2007  91%Třeštící New York: retroaktivní manifest pro Manhattan
2014  100%Texty