O knize Tisíc očí
Skončily boje, ustal řev, z tisíce očí teče krev, ví vrah, co jeho jest, ne oprátka, život je nejvyšší trest… Román Tisíc očí, inspirovaný skutečnými událostmi, je napínavá rodinná sága, mapující období od druhé světové války až do současnosti. Sugestivní příběh o hledání vlastní identity, vině a trestu, pomstě a odpuštění nás zavede do pekla koncentračních táborů, rozbombardovaných německých měst, komunistických gulagů, do drsné a zádumčivé krajiny Jeseníků i luxusního světa mezinárodního jet setu. Přiblíží nám nitra zločinců i jejich obětí, nezdolnou touhu po životě, spravedlnosti a vykoupení. Kdy se stává z pomsty odpuštění? Je pykat naživu horší než smrt? Dřímá v každém z nás potenciální vrah? Jaké má následky propojení posttotalitní oligarchie s „nezávislou“ justicí? A jak do příběhu vstupují herečka Kim Novak, hvězda Hitchcockova Vertiga, slavný spisovatel Graham Greene či lovec nacistů Simon Wiesenthal? Existenciální drama s prvky mystického thrilleru se svým originálním vypravěčským stylem vymyká jakékoli jednoznačnosti a žánrovému klišé. Ivan Fíla vytvořil moderní evropský román – trpké svědectví o minulosti, která stále formuje naši přítomnost.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha "Tisíc očí" od Ivana Fíly je silným historickým románem, který zkoumá temné stránky lidské historie. Čtenáři oceňují promyšlenou strukturu příběhu a jeho schopnost spojit fikci s realitou. Mnozí se shodují, že kniha vyžaduje plnou pozornost a hluboké zamyšlení nad otázkami viny a odpuštění. Atmosféra je naplněna dramatickými událostmi, které nutí čtenáře přemýšlet o morálních dilematech a rozhodnutích jednotlivců v těžkých časech. Děj se prolíná s historickými událostmi, což dodává příběhu na autentičnosti a hloubce. Více v komentářích.
Komu by se kniha Tisíc očí mohla líbit?
- Milovníci historických románů
- Čtenáři hledající psychologické a morální dilema
- Fanoušci silných příběhů s hlubokým poselstvím
- Ti, kdo se zajímají o dějiny 20. století
- Čtenáři, kteří ocení propracované postavy
Kniha Tisíc očí v seznamech uživatelů
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 18x |
| v Přečtených | 288x |
| ve Čtenářské výzvě | 52x |
| v Doporučených | 27x |
| v Mé knihovně | 77x |
| v Chystám se číst | 339x |
| v Chci si koupit | 77x |
| v dalších seznamech | 5x |
„Člověk, který žije jen pomstou, je předčasně mrtvý. Po pomstě už nic nezbývá. Ty myšlenky tě uhlodávají. Procházíš peklem, a peklo je neviditelná děsivá přítomnost.“
„Dívala se za jeho mizejícím temným stínem. Slyšela Grahama Greena: "Pomsta prospívá charakteru - z pomsty se stává odpuštění." Slyšela Christiana: "Člověk, ktetý žije jen pomstou, je předčasně mrtvý. Po pomstě už nic nezbývá." Slyšela Simona Wiesenthala: "Musíte najít svou biologickou matku a musíte najít tu nacistickou bestii, pokud je ještě naživu." A i on slyšel polobratra Vladimíra v kazašském lágru: "Když procházíš peklem, nezastavuj se." (s. 493)“
všech 13 citátů najdete u autoraSouvisející novinka - Tisíc očí
Když tě ztrácím, Plný dům a další knižní novinky (49. týden)
01.12.2025
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
česká literaturaIvan Fíla také napsal(a)
| 2018 | Muž, který stál v cestě |
| 2025 | Tisíc očí |