Tintin v Kongu přehled

Tintin v Kongu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479766/bmid_tintin-v-kongu-CEx-479766.jpg 3 87 87

Tintinova dobrodružství série

< 2. díl >

Druhý sešit Tintinových dobrodružství. V tomto příběhu se Tintin poprvé představil v barvě. Vydává se do Afriky na cestu plnou dobrodružství a nástrah. Během práce si Tintinův tvůrce Hergé ověřoval tvůrčí postupy, jimiž se mu pak dařilo po dlouhá léta zaujmout čtenáře. Komiksové album je rovněž pověstné pro spory, které se vedly nad jeho obsahem. Některým kritikům se zdálo, že Tintin je příliš krutý vůči zvířatům v Africe a že se chová přezíravě vůči domorodcům.... celý text

Literatura světová Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Tintin au Congo , 1931


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tintin v Kongu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

instageek_cz
18.09.2023 2 z 5

Snad ještě nikdy se mi u čtení žádného komiksu nestalo, abych v jednom okamžiku vytřeštil oči a zůstal zírat s doširoka otevřenou pusou jako nějaká kreslená postavička:)) Zde se mi to přihodilo na stránce, kde Tintinovi při jeho africkém dobrodružství šimpanz unese psa Filutu. Naštěstí má belgický reportér pohotové řešení zastřelí jiného šimpanze, stáhne ho z kůže a tu si potom navleče, aby tak infiltroval opičí tlupu... WTFF??!:)) Inu, skutečně jsem sbíral čelist z podlahy:)) Ale to byl teprve začátek...

Také 2. Tintinův příběh vznikal kolem roku 1930 a je znát, že zvířata tehdy byla považována spíše za takové srandovní kreatury, jako stvořené na zabití!:)) Jinak si nedovedu vysvětlit, co se to tu proboha děje. Tintin v Kongu je vražedným běsněním, kde tenhle Belgičan bez milosti masakruje jednu němou tvář za druhou a neustále mluví o tom, co uloví příště.

Mimo jiné postřílí celé stádo antilop; odpráskne a stáhne z kůže již zmíněnou opici; obzvlášť trýznivým způsobem přiměje hada sežrat sebe sama; chudáka leoparda nechá spolknout houbu nasáklou vodou, aby mu z ní bylo blbě, a ještě ho nakopne; bez skrupulí vyrazí na lov slona a později si už jen vykračuje s jeho uřezanými kly, jako by se nechumelilo; a třešničkou na dortu je vyvrtání díry do tvrdé kůže nosorožce, do které pak nacpe dynamit a vzácného lichokopytníka rozmetá na tisíc kousků. A všechno to mají být veselé pointy různých situací!:)) Neskutečné...

A to ani nezmiňuji, že všichni Afričané jdou zde nakreslení tak, že připomínají opice snad víc než samotní šimpanzi. Navrch jsou zásadně hloupí, pověrčiví, primitivní... Já bych doporučil každému sběrateli, ať si tenhle komiks pořídí, protože nevěřím, že zůstane volně prodejný navždy. Je to chvílemi fakt až zlé, dobré jen jako historická raritka. Dítěti bych něco takového do rukou nedával.

Pokud odhlédnu od těch hrůz a řekněme dobového kontextu, tak tohle album nezachraňuje ani detektivní zápletka, která je zde pouze okrajově a není moc zajímavá. Mizérie, už abych byl u pozdějších Tintinů!:))

PastorMal13
29.04.2023 4 z 5

Komiks poplatný době a vzpomínající na belgické panování v Kongu s lehkou nadsázkou.


Criosphinxx
01.03.2023 1 z 5

Jediné co zde stojí za řeč je malba a cit pro “komiksový pohyb”. Za to jedna hvězda a taky za Filutu.

Jinak teda musim říct, že to je fakt totální zhovadilost a řekl bych, že se za to autor určitě v životě nejednou zastyděl. Příběh je totální nuda, nedává smysl, ale to je to nejmenší. Problém nastává v tom, že to je fakticky rasistický a to zabíjení zvířat na potkání taky asi není úplně oka.

Budu pokračovat, protože lidé zde píší, že to je pak už bez těchto vad, že tohle byl jen nějaký kiks a já doufám, že tomu tak opravdu bude, pač potenciál to má a ty obrázky jsou fakt povedené.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tintin v Kongu v seznamech

v Přečtených118x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených6x
v Knihotéce25x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech2x