Teória konca přehled

Teória konca
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55048/teoria-konca-55048.jpg 4 49 49

Univerzitného profesora Davida Swifta privolajú do nemocnice. Chce s ním súrne hovoriť jeho niekdajší učiteľ – profesor fyziky, ktorého v noci ktosi brutálne napadol. Profesor na smrteľnej posteli nadiktuje Davidovi zdanlivo náhodnú sekvenciu čísel, ktorá by však mohla byť kľúčom k Einsteinovmu poslednému tajomstvu. Je ním Einheitliche Feldtheorie alebo teória všetkého, Einsteinova zjednotená teória. Ide o súbor rovníc, ktoré by dokázali popísať všetky prírodné sily. Táto teória by mohla úplne zmeniť naše vnímanie vesmíru. Einstein ju však nikdy neobjavil. Alebo áno? Po príchode do nemocnice Davida zatkne FBI a agenti ho odvlečú na vypočúvanie. Na scéne sa objaví ruský legionár v službách tajomného klienta, ktorý sa nezastaví sa pred ničím. Aj on sa snaží zistiť, kde je Einsteinova dlho ukrývaná teória. Čriepky zjednotene j teórie treba najprv nájsť a potom poskladať. Komu sa to podarí ako prvému? Podľa Einsteinovej rovnice E=mc ² ľudia zostrojili atómovú bombu. Čo by sme asi dokázali urobiť s kľúčom k stvoreniu sveta? V príbehu sa umne preplieta fyzika s históriou, politikou a príbehom lásky. Všetko sa odohráva rýchlo, autor drží čitateľa v napätí a núti ho obracať stránky jednu z druhou, aby sa konečne dozvedel, ako sa to skončí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Sci-fi
Vydáno: , Noxi
Originální název:

Final Theory


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Teória konca. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

woita
07.08.2022 3 z 5

Unitární teorie, či známější jako Teorie Všeho, fascinuje každého jen letmo políbeneho teorii relativity, kvantovou fyzikou, strunovou teorií a dalšími podobnými. Představa, že Einstein došel závěrem svého života poznání a naplnění toho, co lze považovat za svatý grál vědy, je fascinující. Přestože jde o vědeckou fikci, dozvídá se čtenář prostřednictvím knihy a postavy Davida Swifta něco málo o podstatě jednotící teorie, jak ji mohl Einstein zamýšlet i jak je koncipována dnes.
Honba Davida za pravdou a očištěním svého jména je úžasný brak hodný filmového zpracování.
Hlavní postavy, David a Monika, jsou obyčejní maníci (s vysokoškolským diplomem a tituly) a jejích protivníci jsou ruský nájemný vrah, tajemný milionář a vláda USA v čele s agenty FBI, proto bylo mnohdy zatěžko k uvěřeni kolikrát jen tak tak vyhnuli se zajmutí a smrti.
Zápletka je vcelku plytka, dějové zvraty průhledné na míle daleko a akční scény sotva uvěřitelné, přesto je to svižné a zábavné čtení. Kniha nebazíruje na detailech, zbytečně děj nenatahuje, ba naopak tempo a napětí je dobře vyvážené a mílovými kroky zdárně míří k výbušnému závěrečnému antré. Kniha je to skvělá. 

princeznaaura
30.07.2022 3 z 5

Je to ctiva kniha, akorat mi vadi jazykova hrubost (zbytecna), dale je to takove prilis absurdni v tech honicich akcich a nakonec na me moc fyziky (nemusi mi byt vysvetleno uplne vsechno,stejne tomu laik nerozumi).


jaroiva
02.04.2021 2 z 5

Hmm, no, vydržela jsem to až do konce. Tak si dávám dvě hvězdy za výdrž :).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Teória konca v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených69x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených3x
v Knihotéce77x
v Chystám se číst12x
v dalších seznamech1x