Ten, který loví jeleny - Proroctví amerických Indiánů přehled

Ten, který loví jeleny - Proroctví amerických Indiánů https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87708/ten-ktery-lovi-jeleny-proroctvi-americkych-indianu-87708.jpg 4 17 17

V této knize spojil autor neobyčejně zajímavým a výjimečným způsobem původní americkou kulturu a její hodnoty s duchovnem z pohledu indiánských proroctví, vizí a snů.

Literatura světová
Vydáno: , Pragma
Originální název:

American Indian Prophecies , 1998


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ten, který loví jeleny - Proroctví amerických Indiánů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

stanlus
28.04.2020 3 z 5

Tato kniha je plná rozporuplností. Na jednu stranu lze ocenit samotný nápad, jak přinést čtenáři poznatky o indiánské problematice - formou rozhovorů dvou fiktivních postav: indiánského stařešiny a mladého "bělošského" studenta se zájmem o jinou a hlubší pravdu o světě, než jaká je mu servírována standardy jeho konvenčního vzdělání a mainstreamem jeho kultury. Je tím nasimulována situace, která zapadá do procesu získávání porozumění u běžného laika naší kultury (snadno se ztotožníme s mladým studentem a napadají nás přesně ty otázky, na které stařešina odpovídá). Celá kniha, její příběh i její vyznění, se přitom nese v určitém spirituálním hávu, který poměrně autenticky odpovídá indiánské duchovnosti, smýšlení a životní filosofii.
Mnoho zde nastíněných témat je velmi zásadních a určitě přínosných pro vlastní zamyšlení nad životem, pro revizi životních hodnot a reflexi našich běžných společenských konformních standardů. Nastavuje se zde vcelku poprávu a nemilosrdně zrcadlo našemu zarytému etnocentrismu a nechvályhodné historii i současnosti chování a smýšlení naší civilizace. To vše je velmi cenné a za to kniha zaslouží chválu.
Pokud však chceme knihu brát jako fundovaný zdroj informací o dějinně-kulturní problematice střetávání nativních národů Nového světa s kulturou bílého muže, indiánské historii i obecně indiánské problematice zasahující až do současnosti (za což se kniha také snaží vydávat), v tom kniha bohužel docela selhává. Zaprvé pro množství faktografických chyb (a také chyb gramatických a chyb pocházejících nejspíš ze špatného překladu), za množství nejasností a zavádějících poznatků a vůbec za podivný způsob nakládání s informacemi, které nutí čtenáře brát celý obsah knihy velmi rezervovaně. Zadruhé svou tendenční jednostranností, která věrně stojí na mýtu o černobílé a dobro-špatné povaze dvou kulturních světů: národ ušlechtilých, moudrých, mírumilovných a duchovních indiánů vs. kultura krutých, zákeřných, hamižných, bezcitných a bezduchých bělochů.
Příklad jedné z podivných chyb za všechny:
"... když Mojžíš vedl Židy pryč z Izraele a 40 let putovali pouští, než se dostali do Země zaslíbené." (str. 28)

whack
04.11.2016 4 z 5

Jedinečný nápad napísať literatúru faktu štýlom rozhovorov dvoch fiktívnych postáv bol na správnom mieste. Študentovi práva rozpráva starý indián, múdrejší ako Google, na všetky možné otázky ohľadne ľudí a ich mieste v Prírode. Najzaujímavejšia je kapitola štvrtá (a nasledujúce dve), v ktorej hovorí o vyvražďovaní amerických indiánov kresťanskými kolonizátormi. Vedeli ste, že od vpádu Kolumba bolo len v Amerikách vyhubených 100 miliónov domorodcov? Príbeh sa prirodzene presunie do kapitoly piatej, ktorá je o súčasnom stave sveta a končí asi takto: "Během necelých 40ti let se populace planety Země zdvojnásobí z pěti na deset miliard duší. Matka Země nebude schopna tolik lidí uživit. A proto se zřejmě objeví epidemie, aby se naše planeta vrátila do vyváženého stavu. Abychom se vyhnuli této tragedii a bolesti srdce, je třeba zastavit kácení deštných pralesů a výrazně omezit vzrůst populace."

Kapitola šiesta je duchovná časť knihy, ktorá zaváňa new age Posolstvom protinožcov a je to v podstate propagácia tzv. kultúrneho kreativizmu. Verme láske, ktorá vraj vylieči čierne diery v našich hlavách, a snom, cez ktoré ukazuje cestu. Keď ma najbližšie bude v sne volať srnka, aby som sa išiel pozrieť na stráň na jej srnčiatko, nebudem už váhať, škoda len, že mňa v snoch namiesto srnky volajú čudné šepoty a ťahajú stovky neviditeľných rúk do spustnutých tmavých miestností budov opustených miest. Rád by som vedel, čo by na to povedal starý indián.


RadkaVal
06.10.2013 5 z 5

Nejlepší kniha, co jsem v poslední době četla. Bohužel ti, kteří by si jí měli přečíst, to asi nikdy neudělají :-/

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ten, který loví jeleny - Proroctví amerických Indiánů v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených26x
v Doporučených3x
v Knihotéce10x
v Chystám se číst11x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

proroctví duchovní život životní styl indiánská filozofie

Autorovy knížky

1998  84%Ten, který loví jeleny - Proroctví amerických Indiánů