Tam, kde teče Doubravka I. přehled

Tam, kde teče Doubravka I.
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210891/bmid_tam-kde-tece-doubravka-i-210891.jpg 5 3 3

Vypravování o kraji pod Železnými horami od pramenů řeky Doubravy nad Doubravníkem, kolem Krucemburku, Ždírce, Sobiňova, Ranska k Chotěboři, pak dál s řekou k Libici a k Malči. Půvabná řeka, které tu nikdo neřekne jinak než Doubravka. Historie Libické stezky, památky i romantická příroda kolem řeky. Autorka provádí po jednotlivých vesnicích a městech, ležících v blízkosti Doubravky a seznamuje s jejich historií. I u té nejmenší vísky vysvětluje autorka etymologii názvu, popisuje nejzajímavější úseky historie, cituje místní kroniky a pamětní knihy. U některých vesnic připojuje i pověsti a představuje výrazné osobnosti, které zde žily, nebo obec alespoň navštívily. Autorka nezapomíná ani na významné památky, a především na významné stromy. Jejich výčet se počíná už v první kapitole tisíciletou klokočovskou lípou. Knížka je vyznáním autorky lásky ke krajině. Je doplněna pěknými ilustracemi od Jaroslava Turka.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tam, kde teče Doubravka I.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

jerisno
28.02.2022 5 z 5

Toto mé hodnocení je silně subjektivní, protože u téhle řeky (a hlavně v ní) jsem strávil celé své dětství a dospívání.
Autorka popisuje jednotlivá místa velmi věcně a zároveň i poeticky a je vidět, že má k této lokalitě silný osobní vztah. I když rodák, díky této publikaci jsem se dozvěděl mnoho nových a překvapivých informací.
Pokud máte k řece Doubravce, či tomuto kraji (Česko-moravská vrchovina, Železné hory) nějaké bližší vazby, vřele čtení doporučuji (více uvádím v komentáři ke knize "Dolní Podoubraví - tam kde teče Doubravka", 2004).


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tam, kde teče Doubravka I. v seznamech

v Přečtených5x
v Doporučených1x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit1x