Tajomná pani Grahamová přehled

Tajomná pani Grahamová https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344963/bmid_tajomna-pani-grahamova-4Pt-344963.JPG 4 261 261

Pokojnú atmosféru anglického vidieka naruší príchod krásnej Helen Grahamovej a jej päťročného syna Arthura. Jej osamelý spôsob života a názory vymykajúce sa dobovým konvenciám vyvolajú množstvo dohadov a klebiet o jej minulosti. Helen, citovo poznačená nešťastným manželstvom, sa bráni príchodu novej lásky a hľadá zmysel života vo výchove syna, ktorého chce uchrániť pred zhubným vplyvom jeho otca. Helenin nápadník Gilbert Markham sa nemieni len tak ľahko vzdať, no život im prináša stále nové prekážky. Druhé vydanie. Cena knihy v čase vydania: 23.- Kčs. 73-095-73... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Smena
Originální název:

The Tenant of Wildfell Hall , 1848


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajomná pani Grahamová. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (54)

J.F.
11.04.2024 5 z 5

Hlavní postava je (téměř?) jednoznačně kladná - a přitom pro mě byla věrohodná a celou dobu vzbuzovala sympatie. Naopak nad těmi padouchy, s kterými bych v jistém smyslu měl sympatizovat (vždyť nebyli nijak nadprůměrně špatní a vcelku vzato to byli veselí kumpáni) se mi spíš dělalo zle. Neznám jinou knihu, které by se povedlo představit dobro takhle přitažlivě a zlo odpudivě. A měli tehdy ti lidi vzácně diferencovaný slovník na popis mravních kvalit a postojů.

ivetka859
31.03.2024 4 z 5

Tohle byl můj nedočtený rest z knihovny. Nadšeně jsem si knížku koupila v antikvariátu, a pak se jí asi 3 roky vyhýbala kvůli nesympatické obálce. Ani jsem si pak už nebyla jistá, o jaký žánr se jedná.
Netušila jsem, že to bude čistá romantika, a tak mě začátek i docela bavil a zorientovala jsem se v ději na moje poměry docela rychle. Vzpomínala jsem na četbu Ch. Dickense - stejná doba, stejné prvky, všechny ty ctnosti a vyznání mysli. A i čtivé to bylo. Večer jsem kvůli tomu chodila spát později, než bych potřebovala.
Jenom kdyby to nebyla romance... Prostě drásání se v utrpení a věčné "ó ano, ó né", to prostě není žánr, který by mě naplňoval.


JointlieKat94
22.02.2024 4 z 5

Tak jsem zvládla i tuto knihu, od třetí a nejmladší ze sester.

Jak jsem psala už u Charlotte, ona a Anne měly příběhy podobné a vynikala mi jen Emily.

Zpočátku byla kniha trošku nudná, jedná se o dopisy, které píše Gilbert svému příteli o událostech a Heleně, a pak je tu vysvětlení života z deníku Heleny.

Z jejího popisu života s Arturem mě až bolelo u srdce. Taková světice a vtělené dobro (jak jsem psala už u Jane Eyre) a takový život s někým, koho myslela že miluje. A on ji, to je jasný.

Čtení se mi líbilo, doba a popisování toho, jak to dřív chodilo, mě fakt zajímalo, takže vlastně proč ne? Dala bych 4.5 hvězdičky, ale tady volím 4. Jen pro upřesnění. :)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tajomná pani Grahamová v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených391x
ve Čtenářské výzvě57x
v Doporučených19x
v Knihotéce182x
v Chystám se číst153x
v Chci si koupit26x
v dalších seznamech8x