Tajný život včiel přehled

Tajný život včiel
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166198/tajny-zivot-vciel-166198.jpg 5 92 92

Lily Owensová, 14-ročné dievča, žije izolovaná na broskyňovej farme spolu s otcom, ktorý jej nevenuje veľa pozornosti. Celé hodiny trávi premýšľaním a spomínaním na čarovné detstvo, na obdobie prežité s milovanou matkou. Pamätá si ju len veľmi hmlisto, pretože umrela za nejasných okolností. Jediná spomienka je obrázok čiernej madony s nápisom Tiburon, Južná Karolína. Keď jej opatrovateľka Rosaleen napadne skupinu agresívnych, rasisticky naladených chlapov, musí spolu s Lily odísť. Vyberú sa do Tiburonu. Je to jediné miesto, ktoré Lily pozná z nápisu na obrázku madony. Útočisko nájdu v dome troch excentrických sestier včelárok. Uvedú Lily do očarujúceho sveta včiel, medu a mystickej čiernej madony.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Secret Life of Bees


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajný život včiel. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

spencer
03.10.2023 4 z 5

Tajný život včel se odehrává během 60. let v Jižní Karolíně. Přestože nám anotace napovídá, že hlavním tématem budou mezirasové vztahy, není tomu úplně tak. Důležitější roli totiž hraje otázka mateřské role. Hlavní hrdinka Lily ztratila svou matku v dětství za podivných okolností a její smrt ji stále pronásleduje. Autorka její trauma rozebírá a věnuje se mu z různých úhlů pohledu. V příběhu tak vystupují jak dobré matky, tak matky dělající chyby či ženy, které nikdy neměli zastávat tuto roli. Do téhle dějové linky se dá snadno vcítit a najít k ní pochopení.

Co se týče stylu psaní, ten je velmi specifický. Obsahuje hodně symbolismu a stejně jako v ději, v něm dostávají podstatnou úlohu včely. Ty nás doprovází v průběhu celého titulu a musím říct, že k nim po dočtení snadno získáte větší respekt. Alespoň v mém případě tomu tak bylo.

Knihu tedy můžu vřele doporučit. Myslím, že kromě výše zmiňovaného může nabídnout i poměrně věrohodný pohled na tehdejší dobu a lidské problémy. Čtenářům*čtenářkám určitě něco předá a co se mě týče, tak já se rozhodně poohlédnu po dalších titulech této autorky.

andrii24
14.09.2023

Vyléčí, meditativní krajinky, medové rezidentky z malinové chaloupky, co bodá člověka, kvůli člověku?


georginaa
27.07.2023 5 z 5

Každá doba má své, v 60.letech rasová nenávist k černochům se hodně podepsala na životech lidí. Čtrnáctiletá bílá Lily, která vyrůstá u nenávistného otce se rozhodne utéct a změnit svůj život. Se svojí černou chůvou se na cestě dostávají k růžovému domu, kde žijí tři barevné sestry. Pěstují tam včely a prodávají med. Nechají je tam žít a ukáží jim život plný lásky, pochopení a utajených strastí. Jak se vyrovnávat se životním osudem a naučit se něco nového, co změní pohled na život. Kniha vtáhne do děje a po shlédnutí filmu jsem byla mile překvapená.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tajný život včiel v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených121x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených11x
v Knihotéce22x
v Chystám se číst152x
v Chci si koupit33x
v dalších seznamech9x