Svet bez nás přehled

Svet bez nás
https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90457/bmid_svet-bez-nas-ezE-90457.jpg 4 82 82

Vo Svete bez nás Alan Weisman originálnym spôsobom pristupuje k problematike vplyvu človeka na Zem: žiada nás, aby sme si ju predstavili bez ľudí. Jeho základným východiskom teda nie je to, ako vplýva človek na životné prostredie, ale ako sa životné prostredie, a vo všeobecnosti príroda, vysporiada s našimi výtvormi, ak by sme ich ponechali samé na seba. Vo svojom obšírnom rozprávaní, v ktorom čerpá z odborných znalostí vedcov zaoberajúcich sa atmosférou, umeleckých reštaurátorov, zoológov, pracovníkov ropných rafinérií, astrofyzikov, paleontológov či náboženských vodcov ukazuje, ako by sa bez človeka zrútila a napokon zanikla naša masívna infraštruktúra. Ktoré každodenné predmety možno zostanú zvečnené v podobe skamenelín? Ako z rozdrvených medených potrubí a drôtov vzniknú sloje červenkastej horniny? Prečo naše prvé stavby vydržia najdlhšie a existuje vôbec nejaký ľudský výtvor, ktorý si napokon príroda nepokorí? Weismanovo rozprávanie vyústi do radikálneho, no presvedčivého riešenia, ktoré nemusí závisieť od nášho zániku. Kniha je príkladom mimoriadne kvalitnej literatúry faktu, ktorá podrobne skúma náš dopad na planétu Zem spôsobom, akým to ešte neurobila nijaká iná publikácia.... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The World Without Us , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svet bez nás. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Maraiser
06.07.2023 3 z 5

Název je velmimatoucí.
Vůbec nejde o popis světa bez nás. Autor se zabývá důsledky chování člověka v souvislosti s nadměrným používáním plastů, nadměrnou konzumní spotřebou, jadernými elektrárnami apod. a pak k tomu hodí své myšlenky, podpořené ale vědeckými argumenty, co by se stalo, kdyby lidé náhle zmizeli. Jak dlouho by zůstaly plasty v půdě, jak rychle by příroda pohlatila městské aglomerace atd.
Jde tedy spíše o studii chování člověka.
I z toho důvodu tedy za mne 3,5.

rick6410
06.03.2023 4 z 5

Veľmi zaujímavé čítanie, aj keď na niektorých miestach príliš rozťahané. Krátka kniha, ale čítal som ju dlho, napriek tomu že túto tému milujem. Myslel som si že to bude to isté ako seriál Život po lidech (Life After People), ale kniha sa zaoberá inými vecami spojenými s touto témou, takže ak ste videli seriál, kniha nie je to isté.


Metcheque
01.12.2022 5 z 5

Převratný text, který poprvé vyšel před více než deseti lety, nám v aktualizovaném vydání opět nastiňuje kontroverzní, ale smysluplnou cestu k řešení klimatické krize – svět bez lidí. Zatímco antropocentricky tato myšlenka vůbec nedává smysl (k čemu je zdravá planeta, když ji pak nemůžeme využít?), environmentální hledisko je velmi inspirativní. A autor svými pečlivě vyargumentovanými fakty dokazuje jednu věc – za zhoršující se klima může člověk.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Země slaví svůj den

22.04.2014


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Svet bez nás v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených98x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených17x
v Knihotéce51x
v Chystám se číst104x
v Chci si koupit34x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

zánik lidstva

Autorovy další knížky

Alan Weisman
americká, 1947
2009  85%Svět bez nás
2015  85%Odpočítávání