Svět bez nás přehled

Svět bez nás
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500756/bmid_svet-bez-nas-3e9-500756.jpg 4 82 82

Zajímalo by vás, co by se stalo, kdyby ze dne na den z naší zeměkoule zmizeli lidé? Jak dlouho by zůstaly po lidech na naší Zemi stopy? Jak rychle by se zhroutila námi vybudovaná infrastruktura? Jak dlouho by bez naší péče vydržely stavby, metro a města? Památky a umění? Co z toho nejdéle, a co by naopak spadlo jako první? Kteří živočichové by z našeho zmizení profitovali, a kteří by naopak zanikli s námi? Předpokládá se např., že by spolu s námi zcela přirozeně vyhynuli švábové, ale ptáci by na tom byli mnohem lépe a vyvinuli by se v mnohé nové druhy. Jak by dopadly farmy, pole, národní parky a zahrady? Nejdelší životnost na Zemi bez nás by měly bronzové sochy, umělá hmota a radiové vlny. Zároveň je z některých oblastí na Zemi, které člověk poničil, a posléze opustil (např. Černobyl), patrné, že příroda má sebeuzdravující moc. Alan Weisman, cenami ověnčený americký novinář, postavil své hypotézy na expertizách inženýrů, konzervátorů umění, klimatologů, zoologů, biologů, astrofyziků, paleontologů a dalších odborníků a napsal knihu, která zcela jedinečně pohlíží na vliv člověka na životní prostředí. Kniha roku časopisu Time, bestseller newyorských Timesú a jeden z nejodvážnějších myšlenkových experimentů.... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Argo , Dokořán
Originální název:

The World Without Us , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svět bez nás. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Maraiser
06.07.2023 3 z 5

Název je velmimatoucí.
Vůbec nejde o popis světa bez nás. Autor se zabývá důsledky chování člověka v souvislosti s nadměrným používáním plastů, nadměrnou konzumní spotřebou, jadernými elektrárnami apod. a pak k tomu hodí své myšlenky, podpořené ale vědeckými argumenty, co by se stalo, kdyby lidé náhle zmizeli. Jak dlouho by zůstaly plasty v půdě, jak rychle by příroda pohlatila městské aglomerace atd.
Jde tedy spíše o studii chování člověka.
I z toho důvodu tedy za mne 3,5.

rick6410
06.03.2023 4 z 5

Veľmi zaujímavé čítanie, aj keď na niektorých miestach príliš rozťahané. Krátka kniha, ale čítal som ju dlho, napriek tomu že túto tému milujem. Myslel som si že to bude to isté ako seriál Život po lidech (Life After People), ale kniha sa zaoberá inými vecami spojenými s touto témou, takže ak ste videli seriál, kniha nie je to isté.


Metcheque
01.12.2022 5 z 5

Převratný text, který poprvé vyšel před více než deseti lety, nám v aktualizovaném vydání opět nastiňuje kontroverzní, ale smysluplnou cestu k řešení klimatické krize – svět bez lidí. Zatímco antropocentricky tato myšlenka vůbec nedává smysl (k čemu je zdravá planeta, když ji pak nemůžeme využít?), environmentální hledisko je velmi inspirativní. A autor svými pečlivě vyargumentovanými fakty dokazuje jednu věc – za zhoršující se klima může člověk.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Země slaví svůj den

22.04.2014


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Svět bez nás v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených98x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených17x
v Knihotéce51x
v Chystám se číst104x
v Chci si koupit34x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

zánik lidstva

Autorovy další knížky

Alan Weisman
americká, 1947
2009  85%Svět bez nás
2015  85%Odpočítávání