Švadlena z Dachau přehled

Švadlena z Dachau
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272862/mid_svadlena-z-dachau-VR7-272862.jpg 4 353 353

Strhující román historičky Mary Chamberlainové ukazuje, že válečná zvěrstva se zdaleka neodehrávala jen na frontě a dokázala semlít i úplně obyčejný ženský život. Na prahu války, v roce 1939, netouží osmnáctiletá Ada po ničem jiném než vypadat, mluvit a oblékat se jako „Někdo“. Usilovně pracuje na splnění svého velkého snu – otevřít si v Londýně vlastní módní salon – a je ochotná pro to udělat cokoliv. Když se však seznámí s tajemným a okouzlujícím cizincem Stanislausem, netuší, kam až ji slepá láska k muži, o němž nic neví, zavede. Začátek války zastihne oba milence v Paříži, romantická idylka se však brzy rozplyne a následuje krutý sled událostí – útěk do Belgie, Stanislausovo zmizení, Adino nečekané těhotenství, pobyt v klášteře, nucená dřina v pečovatelském domově v Mnichově –, jenž vyvrcholí, když se nicnetušící Ada ocitne v domě velitele koncentračního tábora Dachau a stává se dvorní švadlenou nacistických paniček. Byla by škoda prozrazovat zvraty nabitý děj a ochudit se o silný čtenářský zážitek, postačí, řekneme-li, že Ada za své chyby – a nejen za ně – nakonec tvrdě zaplatí.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

The Dressmaker of Dachau , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Švadlena z Dachau. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (107)

dasa6360
22.05.2024 4 z 5

Na jednu stranu se mi to líbilo, na druhou mi to připadalo jako až příliš emotivní román, který se snažil hrát na citovou stránku čtenářů, zejména žen. Některé části byly jen těžko uvěřitelné, přehnané, trochu jako pohádka. Zkrátka mi to přišlo jako holocaust -> dojemné téma = továrna na peníze pro dnešní nakladatelství.

Pokud máte rádi silné příběhy s touto tematikou, které vás pohltí, a nevadí vám, že nejsou příliš realistické, určitě se vám kniha bude líbit. Preferujete-li realističtější historické romány, pak je lepší hledat jinde.

Evaho73
15.02.2024 4 z 5

Ak chcete čítať knihu, ktorá rozpráva o holokauste, nečítajte Krajčírku z Dachau, pretože tento román nehovorí ani o vojne, ktorá sa viedla na fronte, ani o vojne, ktorú trpeli väzni v koncentračných táboroch. Je to príbeh o vojne ženy proti mužom, ktorí sa ju systematicky snažia oklamať a zničiť.
Zaujalo ma, že hlavná postáva je síce vymyslená, ale je založená na skutočnej záhade, ktorá sa týkala svadobných šiat Hitlerovej milenky.
Kniha ma svojim príbehom milo prekvapila, dej plynie rýchlym tempom a čítanie bolo vďaka dobre opísaným udalostiam  pútavé.


Richisa
20.08.2023 5 z 5

Velmi uvěřitelný příběh o naivitě a vystřízlivění. Zaujal mě, jak příběh jako takový, tak i ukázka dobové společnosti, víry a soudnictví.

Konec je překvapení, které asi málo kdo očekává.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Švadlena z Dachau v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených528x
ve Čtenářské výzvě72x
v Doporučených27x
v Knihotéce258x
v Chystám se číst262x
v Chci si koupit40x
v dalších seznamech7x