Spěšný vlak CH.24.12 přehled

Spěšný vlak CH.24.12
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151525/spesny-vlak-ch-24-12-151525.jpg 4 59 59

Čechy jsou součástí tisícileté říše a německé Fleischer zní v dané situaci lépe než obyčejné Řezníček. Spěšný vlak CH.24.12 je mrazivým příběhem poněmčené rodiny významného úředníka komisariátu, pro něhož rozkaz nadřízených stojí nade vším. Důsledně koná svou děsivou práci a pro přesvědčení je ochoten obětovat i své blízké. Sledujeme příběh jeho mladšího syna Waltra, jenž je svým otcem a okolnostmi přinucen stát se hrdinou. Volí nejmenší ze všech nabízených zel, ale pouze tím oddálí své osobní "konečné řešení". Trochu jiná realita? Píše se rok 1953, od vítězství uplynuly dva roky a Češi si začínají uvědomovat, že výhodné spojenectví nepřineslo to, co od něj na počátku očekávali. Válka skončila, ale smrtící stroj v setrvačnosti zabíjí dál. Včerejší hrdinové jsou dnes zločinci a obyčejný člověk netuší, jaký bude zítřek. Jen Walter Řezníček je se svou budoucností smířený. Těžko si ale představit, že by mu ji někdo záviděl.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spěšný vlak CH.24.12. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

ZÓNA
08.12.2023 5 z 5

Překrásný lidský příběh, jenž se dotkne čtenáře v mnoha ohledech.
Nejen atmosférou, jež je dokonalá. Postavami, které obdivujete za jejich originalitu a charakterovou čistotu. Ale především za tematickou skladbu životních osudů a nečekaně vybroušenou dějovou linku. Příběh neplyne v ohromující vyústění, ale postupuje k závěru s lehkostí, s emočním zaujetím pro osud zúčastněných jedinců.
Alternativní historie je někdy příliš komplikovaná, nebo nedotažená. Zde si autor vybral zdánlivě jednoduchý poválečný koncept, ale jeho obrazotvornost stvořila naprosto famózní a snadno čitelný svět, který pochopitelně skrývá i tajemství, jež je čtenáři jemně připomínáno po celou dobu čtení.
Něžná četba v děsivé době s nádherným hlavním hrdinou, odzbrojující Rózou a dalšími skvělými postavami, které autor uhnětl ve své jedinečné představivosti.
Román by mohl pokračovat a vést své hrdiny dál, ale cítil jsem, že takhle je vše správné a literárně čisté.
Když vznikají kultovní romány, mohou býti nejprve opomíjeny. Můj dojem z knihy je velice silný, zasáhl mě bytostně a osobně a nelze na něho zapomenout.
Sbohem, Martine, věřím, že Tvoje cesta našla šťastný konec. Ať již v jakékoliv podobě...

gonga
13.10.2021 3 z 5

Kniha je určitě napsaná dobře a dobře se čte, což je s podivem, když je příběh tak chudý, má své světlé momenty, aby skončila ve chvíli, kdy už se zdá, že by snad k něčemu mohlo dojít. Mohla být 2x delší, je napsaná pěkným jazykem a nenudí a dobře popisuje fiktivní poválečné poměry, jenže když se člověk začte, kniha končí. Plus mi vadilo, že hlavní hrdina je téměř nesvéprávný blb, který se nechá vláčet svou nevděčnou, debilní matkou, která byla celý život snad ještě pasivnější než on. Když Walter sebere síly a přece jen něco udělá, je to nesmyslný a zbytečný čin, který nikomu nepomůže a nejméně jemu samotnému.


snimcibdim
18.10.2019 5 z 5

Nečekaný objev.
Velmi pochmurné a beznadějné, trochu mysteriózní, napínavé, nepředvídatelné.
Znepokojivé postavy, sugestivní atmosféra, krásný jazyk.
Zprvu mi příběh přišel nedokončený, přerušený, ale pokud ho budu brát jako metaforu (autor je přeci mohl poslat na sever, jih nebo západ, ale neposlal), tak má svou pointu - a přestože je kniha devět let stará, pointu děsivě čím dál aktuálnější.
Ono spoustu motivů v knize lze vnímat ne doslovně, ale právě jako metaforu, a pak má Walterova bezvýchodná existence až Kafkovský nádech.
Na jednu stranu mě mrzí, že kniha není delší, na druhou stranu jsem ráda, protože mi z ní bylo čím dál víc úzko.
Argo chválím za kultivovanou obálku.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2010 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Česká a slovenská kniha)


Kniha Spěšný vlak CH.24.12 v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených68x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených6x
v Knihotéce41x
v Chystám se číst38x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech2x