Špatný princip státu: Rozkradený ráj demokracie přehled

Špatný princip státu: Rozkradený ráj demokracie https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414789/bmid_spatny-princip-statu-rozkradeny-raj-ddb-414789.jpg 1 2 2

Kniha přináší velmi kritický pohled na téma, proč je Česká republika, země s obrovským potenciálem, doslova rozkradeným státem, jehož občané mají ostudný životní standard na úrovni spodní třetiny zemí EU Text není „úvahologický“, opírá se především o sled politických a ekonomických událostí po roce 1989, řadu exaktních údajů a statistik ČSÚ, EUROSTATu a OBSE. Pojmenovává mechanismy rozkrádání národního majetku privatizací, kauzou LTO, ničení firem konkursními mafiemi, objasňuje systém korupce, klientelismu, rozkrádání státních a evropských dotací. Jmenuje osoby a firmy. Kniha ukazuje především na mravní stav české společnosti a především na morálku politiků za posledních 30 let. Dává ji však i do mezinárodních historických souvislostí, v nichž selhání morálky jednotlivců a jimi vybudovaných mašineriích končily holocaustem, bezuzdným vražděním, masakry, občanskými válkami, prokomunistickými vraždami, represemi. Ty nejhorší etapy dějin Česka a Československa však vždy nesly pečeť komunismu. Kolapsy morálky českých politiků nabízejí občanům pokřivenou alternativu: když můžou lhát a podvádět politikové, tak můžeme my všichni. Morálka jednotlivce je nosičem celého tématu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Špatný princip státu: Rozkradený ráj demokracie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

ZoeChaya
10.01.2020 odpad!

Opravdu mi nešlo se začíst... Snažím se to s knihami nevzdávat, ale tohle byla slátanina.

slunicko1958
01.08.2019 1 z 5

Nedočetla jsem, došly mi síly i trpělivost. Hvězdička je jen za tu část, kterou jsem dokázala přečíst. Pokusím se v komentáři vysvětlit případným čtenářům, na co mají být připraveni.
Dříve, než jsem začala číst, s nelibostí jsem si všimla, že stránky knížky nejsou "zarovnané", řádky vlají jako prapory. Připadá mi to neprofesionální, ale přesto jsem začala číst.
Moje rozhodnutí, že si knížku v e-shopu koupím, ovlivnila anotace, o jaký se jedná žánr (viz výše). Omyl. Žádná naučná literatura, žádná ekonomie a obchod a natož pak politologie a mezinárodní vztahy! Náhle jsem se jako by ocitla v jakési putyce, kde štamgasti popíjejí pivo s tuzemákem a řeší politiku. Do této nízké cenové skupiny jsem se dostala především kvůli vulgárním výrazům (blbečci, ho*no, nas*aní, mít pindy, férovosti věří jen ti blbí, mít 30 let erekci a nezaš**at si apod.). U výrazu "prdolezecká nabídka" na str. 121 jsem si řekla: "Konec. Pokud budeš číst dál, snížíš se na úroveň autora."
Do této strany je knížka neuvěřitelná směsice všeho možného - poučíte se, jak poznáte kvalitní hovězí maso, zavítáte do školské problematiky, budete řešit vojenské akce naší armády, zjistíte podle podrobných čísel, jak vysoká je životní úroveň v evropských zemích, hlavně ve Švýcarsku, o co jde Francouzům atd. Vzhledem k tomu, že na konci knihy nenajdete žádný seznam pramenů, je autor zřejmě génius. Navíc je zde plno deprese, pesimismu - všude kolem nás je samá lež, podvod, šalba a klam, žijeme v nemožném státě. Zkrátka je všechno špatně.
Možná jsem ovlivněná předchozí četbou (T. Snyder - Tyranie), ale musím si dobře promyslet, jestli tomuto dílku dám ještě šanci, nebo půjde do antikvariátu či do koše.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Špatný princip státu: Rozkradený ráj demokracie v seznamech

v Přečtených2x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst2x