Soumrak západního liberalismu přehled

Soumrak západního liberalismu https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420990/bmid_soumrak-zapadniho-liberalismu-9Oh-420990.png 4 49 49

Autor přesvědčivě zachycuje dynamiku současné krize liberální demokracie a ukazuje, jak hegemonie Západu postupně oslabuje. Do jaké míry doopravdy souvisel ekonomický a geopolitický vzestup západní civilizace s myšlenkami na rozvoj individuální svobody a rovnoprávnou účast občanů na politické moci? Příliš dlouho panuje nepodložené přesvědčení, že vzestup Západu se odehrál na základě všeobecně uznávaných hodnot, které proklamuje a šíří, a že většina obyvatel Západu je samozřejmě chápe a sdílí. A že vítězné tažení demokracie a svobody už nemůže nic ohrozit. Edward Luce svým textem dokládá, že realita nám ukazuje něco docela jiného. K tomu, abychom porozuměli podstatě této krize, těžko najdeme lepšího průvodce, než je tato kniha. Fareed Zakaria, The New York Times Book Review „S oporou v přisvědčivých statistikách nabízí Edward Luce svižnou a obeznalou prohlídku doposud málo zmapovaného území, na němž se nyní musejí západní politici a vlády pohybovat.“ The Economist „Luce je jedním z nejbystřejších novinářů dnešní doby a jeho postřehy mají nedozírnou hodnotu.“ Jane Mayerová, držitelka Pulitzerovy ceny za knihu Dark Money... celý text

Literatura světová Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

The Retreat of Western Liberalism , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Soumrak západního liberalismu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

vladku
06.04.2023 1 z 5

Spíše brak. Alespoň ze začátku, obsahuje plno zajímavých informací, úvah, hodnocení. Struktura knihy příšerná, kniha je dělená do 4 kapitol, první tři předlouhé bez jakékoliv struktury, podnadpisů, myšlenky se toulají. Měl jsem vícero důvodů nedočíst, poslední kapkou bylo číst větu pp139: "Má-li to znamenat, že Putinovi dovolíme ukrojit si kus Pobaltí, staniž se. Bezmála půlka Estonců stejně mluví rusky." Menších perel text obsahuje vícero. Aneb je skvělé, jaký má autor přehled o historii, nicméně tyto užitečné informace jsou zapleveleny autorovými názory, dedukcemi, návrhy, hodnoceními.
Pokud číst, tak první a poslední kapitolu, a i ty číst stylem, že přeskakovat autorovy názory. Zbytek když bych nečetl vůbec, udělal bych líp.

Tomas@S
14.02.2021 3 z 5

Líbilo se mi téma knihy, dozvěděl jsem se i poměrně hodně zajímavých informací ze současnosti i z historie. Co se mi nelíbilo tak ten typický novinářský styl, kdy autor skáče od tématu k tématu, skládá za sebe útržky informací, které spolu ani nesouvisí, zkrátka drží se u povrchu, nejde nikdy do hloubky tématu a vyhýbá se analýze. Je to škoda, protože téma je velmi zajímavé.


Kattie
24.01.2021 5 z 5

Autor sám v závěru přiznává, že je kniha stručná. Pro mě to bylo odlehčující čtení. Historické publikace si jistě zaslouží 400 stran i více, ale poslední dobou jsem četla knihy, které se zabývaly nějakým tématem a už to bylo trochu bla bla bla a dalo by se to shrnout na čtvrtinu. Proto naopak u této knihy oceňuji její délku a alespoň bude pravděpodobnější, že se dostane k širšímu okruhu čtenářů. Myslím, že kniha odkazuje na mnoho dalších zdrojů, kterými je možné si rozhled rozšířit. A dovedla mě například, i skrze komentáře níže, k dalším pramenům. Pro mě je podstatné, že hlavní myšlenku to má jasnou, dalo mi to některé věci do souvislostí a především - konečně jsem se dostala k nějakým liberálům, kteří přijímají kritiku, protože z běžného života a i z některých knih člověk získává dojem, že je svět černobílý.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (2. týden)

03.01.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Soumrak západního liberalismu v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených58x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených2x
v Knihotéce24x
v Chystám se číst56x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech2x