Falzifikátoři přehled

Falzifikátoři
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198071/bmid_falzifikatori-198071.jpg 4 49 49

Sliv Dartunghuver série

1. díl >

Román Falzifikátoři se odehrává v paranoidním světě tajné mezinárodní organizace. Jeho dezorientovaný hlavní hrdina – Islanďan Sliv – připomíná postavy z románů Jorgeho Luise Borgese, Philipa K. Dicka nebo Johna Le Carrého. V tomto trilleru se úvahy o moci informací, které formují naše představy o světě, spojují s magickou silou slov a literatury, která tento svět může změnit. Falzifikátoři jsou příběhem tajné mezinárodní organizace CFR (Konsorcium pro falzifikaci reality), která falšuje skutečnost, ale jejíž pohnutky nikdo nezná. Jsou příběhem některých z největších podvodů naší doby: Lajky, prvního psa ve vesmíru, který nikdy neexistoval, Kryštofa Kolumba, který Ameriku neobjevil nebo falešných archívu Stasi. Jsou hlavně příběhem Sliva Dartunghuvera, čerstvého absolventa, který se stane zaměstnancem kanceláře environmentálních studií v Reykjavíku. Velmi rychle ale pochopí, že jeho šéf Gunnar pracuje pro tajnou společnost CFR, které islandská firma jen poskytuje krytí. CFR falšuje realitu, doplňuje bílá místa v historii a vytváří mýty. Jaké jsou cíle konsorcia? Pro koho vlastně Sliv pracuje? Je falšování reality jen hrou? Anebo je to zoufalý pokus změnit minulost v zájmu lepší budoucnosti?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Kniha Zlín
Originální název:

Les Falsificateurs , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Falzifikátoři. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

woita
15.02.2022 2 z 5

Když jsem prvně o této knize slyšel, domníval jsem se bláhově, že budu mít tu čest s organizaci podobnou AKT (Agentura pro kontrolu technologií) z titulu Gravitace. Ve Falzikatořích však nejde o žádnou super technologickou společnost s agenty ala 007, ale spíše o byrokraty za stolem sepisuji stohy papíru o fiktivních událostech a osobách. Falzikatoří vynikají být neskonale nudní, přesto být i zajímavými. Když pomineme rozvlačnost popisů, které zcela postrádají vlastnost vtáhnout do prostředí i do duše charakterů, dostane se nám zajímavého náhledu do umění psaní, imaginace i fungování ovlivnitelnosti reality pouhým dobře miřeným slovem, správným načasování a podstrčením důkazů. Kniha je zajímavá jen v těch částech, které pojednávající o tvorbě a popisu samotných falešných spisů. Až ke koncem, kdy Slive ovlivní svým chybný jednáním jeden život, se zdá být trochu oživení, ale to bylo pouhé zdání.

trudoš
29.08.2018 3 z 5

Má to hodně chytrý námět i sympatického hrdinu, přesto jsem se nedokázal do románu naplno ponořit. Velkou část viny na tom má bezdějovost, kdy Antoine Bello jen vyhrocuje další a další testování ústřední postavy, než se konečně dostane k něčemu skutečně podstatnému - v tu chvíli však přijde zatmívačka a pokračování příště. Příběhu tak vlastně chybí konkrétnější zápletka, nepočítám-li schematické zkoumání Konsorcia pro falšování reality, které má na svědomí, že naše vnímání světových událostí je stejně ohebné, jako gumový medvídek. Atraktivní nápad je naneštěstí utopen v moři písmenek, jako by se autor dopředu rozhodl, že skutečnou show rozjede až ve druhém díle.
A ponaučení? Člověk by neměl slepě věřit médiím. Tohle je ovšem natolik obehraná písnička, že už mě vlastně ani nedojímá. Vůbec přitom totiž nebere v potaz fakt, že „stádo“ primárně sleduje to, co sledovat chce. V opačném případě klesne sledovanost a je vymalováno. Proto nashledanou panové Objektivní a Nezávislé zpravodajství.


Majdule
16.03.2017 4 z 5

Z Falzifikátorů je jasně cítit, že se jedná o začátek většího příběhu. Má svojí katarzi, uzavřený oblouk vyprávění, ale přesto je zjevné, že přijde něco víc. A právě očekávání je hlavním znakem Falzifikátorů. Jinak pro mě je svět, do kterého nás autor zavedl, originální a vzrušující. Hlavní hrdina je odzbrojující svou jedinečností, kterou tušíme pod proudem děje i pod sdílenými pocity. Je to zábavné, ale protože druhý díl nesplnil očekávání, nezbývá než kriticky zhodnotit i ten první.
Poctivých 80 % nezávislých na čemkoliv jiném.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (7. 11. - 14. 11.)

06.11.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Falzifikátoři v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených65x
v Doporučených6x
v Knihotéce47x
v Chystám se číst32x
v Chci si koupit1x