Sláva strojů a měst přehled

Sláva strojů a měst
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480523/bmid_slava-stroju-a-mest-Q1W-480523.png 4 43 43

Vize budoucího světa, kterou v roce 1929 vytvořil Jaromír Rašín. Příběh německého redaktora a dvou amerických inženýrů u českého včelaře. Sláva strojů a měst je nejen nebývale otevřená negativní kritika technologií a naší jednostranně zaměřené civilizace.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sláva strojů a měst. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

BabaJaga11
27.10.2023 5 z 5

Knihu jsem velmi dlouho sháněla. Původní vydání z roku 1929 se totiž v internetových bazarech prodává za cenu, kterou jsem nebyla ochotná zaplatit. Čekání se vyplatilo, letos jsem knihu pořídila podstatně levněji díky novému vydání.

Je to útlá knížka plná hlubokých myšlenek. Střet "pokroku" a prostého venkovského života. Záměrně dávám pokrok do uvozovek, protože největší technické vynálezy nás bohužel většinou od štěstí spíše vzdalují, ač slibují opak. A pokrok v podobě "zmoudření" lidstva se jaksi nedostavuje.

Myslím, že kdyby autor viděl, co tu máme dnes, že stroje za člověka nejen fyzicky pracují, ale stále více za něj i myslí (či spíše si myslíme, že myslí), vyděsil by se, že realita jeho chmurné předpovědi ještě v mnohém předčila. Že jsme stále více otroky svých vynálezů a ničíme nejen planetu ve jménu pochybného pokroku, ale nakonec i sami sebe... Zajímavé na knize je, že prostor k delšímu proslovu dostává i žena hlavního hrdiny a autora v jedné osobě.

Kniha je samozřejmě psána archaickým jazykem z období první republiky, s tím je potřeba počítat. Kdo má rád stručné věty a nesnáší popisy prostředí, ten asi zapláče. Já jsem si ale užila vše, i to líčení stolování v zahradě, vůni čerstvého chleba a bzukot včel. Kniha zůstane trvalou ozdobou mojí knihovny a určitě se k ní ještě někdy vrátím.

Luky024
17.07.2023 5 z 5

Myšlenky v této knize jsou stále aktuální. Velmi podnětné čtení. Mohu vřele doporučit


Alfonz640
16.05.2023

"Prekonali sme diaľku, ale vzdialili sme sa od života". Autor mi hovoril z duše. Tiež sa niekedy s nastupujúcim technologickým postupom pýtam, prečo vlastne? Som si vedomý, že sa zvýši, zefektívni, zrýchli, zlacní výroba, ale mám pocit, že netušíme prečo to robíme a obávam sa, že si nie sme vedomí dôsledkov nášho počínania. Ale autor mal asi pravdu, že sa to nedá zastaviť a musí to skončiť zánikom civilizácie. Všetky civilizácie v histórií padli, a z toho čo vidím nepredpokladám, že sme sa z niečoho poučili. Ale aj to je asi nejaký kolobeh života, ale jednotlivci zaplatia veľkú cenu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Nové eknihy zdarma (červen)

17.06.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sláva strojů a měst v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených61x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených4x
v Knihotéce20x
v Chystám se číst86x
v Chci si koupit30x