Síla psa přehled

Síla psa https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535750/bmid_sila-psa-661000a0b3f2e.jpg 4 147 147

Takhle silný ničí ty slabé. I jeho už má ale v merku mstitel Přinejmenším od dob Steinbeckova Na východ od ráje se v Americe ví, že když spolu hospodaří dva bratři jako oheň a voda, žije se jim hůř než cizím. Platí to i v roce 1924 v srdci drsné Montany, kdy sourozencům z prosperujícího ranče Burbankových táhne na čtyřicet. Jakmile si však poddajnější George přivede domů vdovu po laskavém doktorovi, kterou si ve městě narychlo vzal, bere strojený klid zasvé. Protřelejší bratr Phil se může pominout. Zkušený honák a zarytý macho ve všem vidí zženštilost, protože „starý dobrý“ Západ, jak ho znával a ctil, nenávratně mizí. Proto kolem sebe cedí dusno, až se mu na ranči povede nastolit krutovládu, dohnat švagrovou k pití a bratra k melancholii. Jenže ne navěky. Na vrcholku této křížové cesty přichází síla, která si co do chladnokrevnosti nezadá s ostrostřelci ze saloonu a přepíše zákony westernu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

The Power of the Dog , 1967


Interpreti: Otakar Brousek ml.
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Síla psa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (44)

EpochIV
18.04.2024 3 z 5

Na prvý pohľad sa zdalo že to bude kniha s ktorou trafíte klinček po hlavičke a pri čítaní si dosť pošmaknete ale opak bol pravdou. Nepodarilo sa mi vytvoriť si s postavami hlbší vzťah a celé mi to prišlo uponáhľané. Hlavne celkom podstatný zvrat príde ani o ňom neviete a už je koniec knihy. Prijal by som aj dvojnásobnú dĺžku. A nemôžem si pomôcť ale veľmi mi to pripomínalo Steinbeckov Na východ od raja.

Dáma s hrnstjm
18.03.2024 4 z 5

Hlavní síla této knihy není v příběhu, ten je v podstatě velice strohý... ale je v atmosféře. Už dlouho jsem nečetla knihu, která ve mně vyvolávala takový pocit napětí (možná až děsu!) z toho, co možná na další stránce přijde, když kolem obchází určité zlo. Velmi zajímavé pro mne byly popisy místa a času. Z postav - kromě dvou hlavních - mi vyčnívá nedostižný fantom jménem Mustang Henry, který v sobě mnoho skrývá. Bylo to skvělé čtení!


Rade
29.01.2024 4 z 5

Každopádně se mi osvědčilo, že anotace čtu maximálně do půlky, komentáře jen některé, a spíše až po četbě. Protože tenhle román s pomalu vybudovaným příběhem a zápletkou je potřeba číst bez znalostí děje. Teprve pak ho lze plně vychutnat a pomalu se přes trápení hlavních postav dobrat katarze a aspoň částečně pochopení.
Nechtěla bych věru žít na severozápadě USA v letech dvacátých, kdy soucit a empatie byly spíš na obtíž, a to se netýká jen Phila; život zde byl příliš těžký na to, aby člověk mohl příliš cítit se slabšími, nebo jim pomáhat, ať už jsou to chudáci, kteří neobstáli v životě, třeba proto, že byli chudí, hloupí, nebo jedinci neobratní a neprůbojní. Málokdo litoval indiány, vyháněné do rezervací, málokdo se zastal ponižované ženy, uráženého židovského obchodníka, nebo zkrachovalých švédských rančerů, kteří naběhli slibům o úrodné půdě.
Tím spíš nakonec v románu překvapí někdo, kdo soucítí...
V druhém sledu zaujme vztah dvou bratrů, žijících a pracujících léta bok po boku na farmě, a postupná proměna tohoto vztahu. S ženskou hrdinkou jsem tak soucítila, až mi z toho bylo občas nevolno.
A ve třetím sledu tu máme podrobnosti o fungování velkého ranče, o životě pomocných dělníků na statku, o těžké práci, o kastrování býčků a podrobně i o přírodních sceneriích, které jsou tu popisovány nejen jako krásné a monumentální, ale i jako místa drsná a nehostinná a nevlídná k žití.
Kniha vyniká složitě vystavěnými souvětími s přechodníky, takže i překlad zaslouží obdiv.
Zajímavý doslov Annie Proulx, kdy se dozvíme, že hlavní postava měla skutečný předobraz a že autor nebyl při psaní příběhu tak úplně nestranný.
-------
V románu mě zaujalo ještě něco jiného, autor se v jednom okamžiku nevyhnul z mého pohledu určitému klišé a zjednodušení (které nemohu blíž popsat, protože by to byl spoiler jako hrom) a já si uvědomila, že kniha, která vyšla v šedesátých letech minulého století, má časově blíž k době románu než k naší současnosti. A vlastně mě to docela překvapilo...

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (42. týden)

17.10.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Síla psa v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených175x
ve Čtenářské výzvě30x
v Doporučených19x
v Knihotéce115x
v Chystám se číst194x
v Chci si koupit40x
v dalších seznamech1x