Šibumi přehled

Šibumi
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151628/bmid_sibumi-79R-151628.jpg 4 147 147

Trevanianův román (Shibumi, 1979) nepřestal být od svého prvního vydání ve Spojených státech bestsellerem a stal se ve svém žánru klasickým a kultovním dílem. Nabízí čtenáři nejen vynikající literaturu, ale je to rovněž román, který skutečně může změnit váš život. Trevanian je pseudonym, za nímž se skrývá vysokoškolský profesor historie, což vysvětluje řadu popisovaných historických událostí a detailů, politických souvislostí a pohledů, filozofickou hloubku a zeměpisnou i časovou šířku záběru hodnou moderního renesančního umělce. Byla by škoda prozradit dopředu cokoli o příběhu či hlavním hrdinovi románu, jenž je tak perfektně vystavěný podle pravidel japonské hry go. Právě tato postava se v textu zjevuje postupně – pomalu i náhle, drasticky i zázračně, komicky i smutně. Čtenáři nezbývá, než aby spolu s hlavním hrdinou dosáhl onoho úžasného duchovního stavu nazývaného šibumi.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Shibumi , 1979


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šibumi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (40)

Wladimirski
28.10.2023 5 z 5

Velice zajímavá kniha! Předkládá čtenáři několik témat, zdánlivě nesourodých. Začíná jako špionážní román, do něj se vmísí politicko-ekonomicko-sociální situace světa, vztahy národů a národností a to, co stojí v pozadí a 'tahá za šňůrky". V těchto pasážích mne až mrazilo, jak za ta léta od napsání knihy jsou popisy stále velmi aktuální a v některých směrech asi ani nezměnitelné! To je velmi přesné a trefné. Je tam trochu akce, trochu dobrodružství, trochu humoru, výborné dialogy. Pěkné vykreslení válečné a poválečné situace v Japonsku. Lehce pomalejší byla pasáž 3 let Nikolaje ve vězení, to mi připomnělo Tuláka po hvězdách od J.Londona a pak mi přišla zbytečné dlouhá pasáž průzkumu jeskyně v Baskicku. Má sice následnou návaznost, ale nemusela být tak dlouhá. Hvězdičku za to ale neubírám, podnětnost uvedených myšlenek a pravd v průběhu celého příběhu to výrazně převáží. ŠIBUMI řadím na svoji VIP poličku.

Radimka
30.09.2023 2 z 5

Takovej James Bond - nejlepší, nejúžasnější, nepřemožitelný. Co si pamatuju, je jeho sexuální výdrž. Ale jinak nic moc, skoro jsem to ani nedočetla.


Chytuš
25.08.2023 5 z 5

Podle anotace jsem čekala víc filozofie, přesto se mi tenhle špionážní román hodně líbil. Nedivím se, že je řazený mezi kultovní díla, přece jen Američana, kritizujícího poměry v Americe na sklonku 70tých let aby jeden pohledal! Navíc si zvolí hrdinu s ruskými kořeny, vychovávaného v tradičních japonských hodnotách - v době, kdy frčel James Bond něco naprosto neslýchaného. Přesto budete mít pocit, že Nikko by celého 007 strčil hravě do kapsy :-) Perfektní byla i baskická linka, dozvěděla jsem se zase pár nových informací. Doporučuji všem, kterým nevadí mírně maskulinní příběhy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Šibumi v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených179x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených18x
v Knihotéce80x
v Chystám se číst95x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

thrillery špionáž špionážní zápletka špionážní romány

Autorovy další knížky

Trevanian (p)
americká, 1931 - 2005
2006  85%Šibumi
2009  81%Incident v Twenty-Mile
2007  77%Léto s Káťou