Severský deník přehled

Severský deník https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431014/bmid_seversky-denik-srm-431014.JPG 1 1 1

Severský deník znamená v díle známého a u nás velmi oblíbeného současného spisovatele Jurije Kazakova vyvrcholení jeho ušlechtilých snah, knihu zralou a dosud nejhlubší. Od mladistvě poetických, zamyšlených povídek liší se poněkud Severský deník žánrově. Má charakter dokumentu. Zachovává si však básnivost dřívěkších Kazakovových próz. Jen popis je detailnější, vyhýbá se nápadnosti, zdůrazňuje nevýbojnou, skrytou mužnost. Patnáct let se Kazakov nerozloučil se svým deníkem. První kapitoly datuje už rokem 1959. Vydává je postupně časopisecky, a proto první část Severského deníku vychází už v roce 1971 také česky. Jeho úplná a definitivní verze dostává se ovšem k českému čtenáři až nyní. Dodnes jezdí Kazakov na Sever téměř každoročně, vyplouvá na rybářských lodích z Archangelska a Murmanska - a znovu s rozechvěním čeká, až se zase probudí "uprostřed bledé přírody, pod zvonem bledé noci, ve staré chalupě mezi chrápajícími rybáři", až ho zas "přivítají první rackové, zhoupne první oceánská vlna, s kácháním se z mlhy zvednou kachny a jako černá stužka se roztáhnou po břehu, v hedvábné vodě se ukáže míč tulení hlavy". Díky Severu Kazakov pochopil, že síly a schopnosti člověka jsou veliké a člověkův úděl ovlivňuje míra jeho účasti na harmonii okolního světa. Našel v atmosféře Severu příbuzné rysy - proto se v Severském deníku všechno tak autentické a přesné. K severským charakterům - ať je to ziskuchtivý starý Nestor, nebo talentovaný německý malíř Tyko Vylka z řady Kazakovových "tichých hrdinů" - našel vlastní klíč. Autorský názor nám nevnucuje, i když je vnitřně soustředěný a cílevědomý. Koná jen stále nové a nové objevy ne jako nezúčastněný pozorovatel, ale jako občan, kterého se týká opravdu vše.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Kalevala, Na murmanskoj banke a Severskij dnevnik , 1961


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Severský deník. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

bondula
30.04.2015 1 z 5

Viacero sovietskych výskumníkov prebrázdilo polárne oblasti Ruska a priniesli odtiaľ veľa nových informácií, ktoré spracovali v mnohých zaujímavých knižkách. Severský denník však medzi ne rozhodne nepatrí.
Kazakov miesto zaujímavých faktografických údajov vsádza na romantiku. Každému, kto si vie vychutnať húkanie sirén remorkérov, či pasáže ako strojník točí kľukou, Severský denník silno odporúčam. Koho nevzrušuje stupňujúce sa napätie v štýle "v diaľke vidno bodku, približuje sa, áno je to nový traktor" moc toho pre seba v knižke nenájde.
Autor sa rozplýva nad krásou prírody a tradícií a popri tom si predstavuje ako na všetky tie zabudnuté miesta jedného dňa sovieti zavedú elektrinu, ako tam ľudia budú žiť v nových domoch s ústredným kúrením a ako budú s nostalgiou spomínať na starodávne príbehy svojich dedov.
Najmä je mu však ľúto, že sovietski technici ešte nevynašli mobilné montované domy, aby Nenci nemuseli v tuhej zime mrznúť vo svojich čumoch. Rovnako tak je mne ľúto času, ktorý som čítaním tohto diela zabil...


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Severský deník v seznamech

v Přečtených3x
v Knihotéce8x
v Chystám se číst2x