Severní Aurora přehled

Severní Aurora
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267845/bmid_severni-aurora-xG7-267845.jpg 3 2 2

Kniha ukazuje výstavbu a růst Rudé armády v době občanské války na podkladě dosud málo známých událostí, které se odehrávaly na ruském Severu. Především pak ukazuje úlohu amerických imperialistů při rozpoutání intervence a kontrarevolučního boje proti mladé sovětské republice. Na příběhu zprvu dobrovolnické a později pravidelné krasnoarmějské jednotky komisaře Frolova autor líčí, jak bolševická "železná obrana" pod Leninovým a Stalinovým vedením odrážela skrytou i otevřenou imperialistickou intervenci (činnost kontrarevolucionářů všech odstínů od carských generálů, velkokapitalistů, přes kozácké atamany, kadety až po esersko-menševické a trockistické bandy, a boj s intervenčními výsadkami na Dálném Východě a na jihu země). Autorovým hlavním úmyslem je odhalit skutečný profil a metody nepřátel Rudé armády a ukázat, že Churchillovi Angličané, kteří hráli prim v intervenci na Severu stejně jako v jiných částech země, byli ve skutečnosti podřízeni válečným zbohatlíkům USA. (Podle předmluvy.)... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Severní Aurora. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Adapa
06.08.2020 3 z 5

Tento válečný román byl napsán někdy cca v roce 1950, kdy byl Stalin na vrcholu moci, kdy vrcholil kult jeho dokonalé osobnosti. Samotný román se odehrává v letech 1918 až 1920 převážně v okolí Archangelsku, kde se anglo-americké síly pokusily ve spolupráci s bělogvardějci porazit bolševiky. Sledujeme osudy několika postav – například komisaře Frolova nebo krasnoarmějce Latkina (bývalého studenta). Všichni bolševici jsou zde naprosto dokonalí, takřka bezchybní. Vše dělají pod moudrým vedením Lenina, ale především Stalina. Rady Stalina jsou prakticky kdekoliv a bez jeho moudrých slov by bolševici nic nezvládli. Když se komisař Frolov setká ve vagonu se Stalinem, je nadšen jeho slovy, ale také vzhledem. Naproti tomu, když se popisují protivníci - například američtí nebo angličtí důstojníci, tak je zdůrazňován až dětsky naivně jejich banditismus, chuť drancovat, loupit, pohrdání Ruskem. V románu se také objeví několikrát Churchill, který je zde zesměšňován jako krátkonohý tlouštík, válečný štváč, na kterého se ani jeho okolí nemůže dívat.
Pokud pominu tu silnou tendenčnost (prosazování Stalina a už v roce 1918 zesměšňování Trockého) tak děj románu je takový střípkovitý. Příliš se přeskakuje z postavy na postavu. Nedařilo se mi do knížky pořádně začíst, nenutilo mě to chtít vědět, jak to dopadne apod. Chyběla tomu šťáva.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Severní Aurora v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených3x
v Knihotéce4x

Autorovy další knížky

Nikolaj Nikolajevič Nikitin
ruská, 1895 - 1963
1956  0%Začalo to v Kokandu
1953  60%Severní Aurora