Šest dní hněvu přehled

Šest dní hněvu
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286789/mid_sest-dni-hnevu-8Ta-286789.jpg 4 74 74

Příběhy odehrávající se uprostřed nepokojů, které se rozpoutaly v Los Angeles v důsledku jednoho z nejznámějších a nejbouřlivějších soudních procesů devadesátých let. Dne 29. dubna 1992 ve čtvrt na čtyři odpoledne zprostil soud viny tři strážníky losangeleské policie, kteří byli obviněni z použití nepřiměřeného násilí při zneškodňování černocha jménem Rodney King. Dvě hodiny poté vypukly ve městě nepokoje, které nakonec trvaly šest dní. Během 121 hodin přišlo o život čtyřicet tři lidí. Mrtvých však nepochybně bylo víc: k násilí docházelo i mimo místa výtržností, když mnozí využili nastalého chaosu k vyřizování starých účtů. Odvážná a filmově laděná kniha oživuje bouřlivé a děsivé období v Los Angeles, kterého si tehdy média příliš nevšímala. Ryan Gattis přináší sedmnáct navzájem propojených příběhů, vyprávěných v první osobě, které dohromady vykreslují portrét moderní Ameriky. Gattisovy postavy promlouvají hlasy členů gangů, dětí ulice, zdravotních sester nebo hasičů, kteří se dostali do krizové situace, a katapultují tohoto nekompromisního spisovatele mezi takové legendy, jako je George V. Higgins nebo Dennis Lehane. Kniha Šest dní hněvu je symfonický, skvěle vygradovaný, vynikající román. Odvážný, neohrožený a podvratný. Nesoudí. Dostal mě. - David Mitchell, spisovatel Sžíravý, skvěle načasovaný, barvitě vykreslený obraz městské války a zmařených snů od autora, který přesně ví, o čem píše: o losangeleském podsvětí začátku devadesátých let. - Joyce Carol Oatesová, spisovatelka Gattis dokázal příběhy svých postav rozšířit do velkého kaleidoskopického portrétu „města andělů“, zmítaného rasovými a třídními konflikty i napětím mezi policií a civilisty. - New York Times... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

All Involved , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šest dní hněvu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

ThomasRuhe
12.07.2022 4 z 5

Tenhle Gattisův román byl opravdu zdařilý. Jednotlivé příběhy jsou vyprávěné v první osobě, což byl výborný nápad, který se naplno projeví tím jak rozdílné jsou zobrazené postavy. Všechny pasáže na sebe volně navazují, to jsem taky v průběhu čtení dokázal ocenit. Knihu bych určitě doporučil k přečtení.

IvaKo
11.07.2019 4 z 5

Drsný příběh, který je o to působivější, že vychází ze skutečných událostí. Pouliční gangy mladistvých (dokonce i dětí) mě naprosto děsí. Jejich členové vidí jediný smysl života ve zviditelnění se v rámci gangu, což se děje samozřejmě trestnou činností , i tou nejzávažnější. Jen výjimečně se někdo snaží z této pasti uniknout, často neúspěšně. Bavilo mě prolínání osudů hlavních postav, barvité zobrazení reálií města a skvělý překlad.


Jizi
24.04.2019 4 z 5

Šest dní hněvu, šest dní, během nichž na jaře dvaadevadesátého roku hořelo Los Angeles. To není námět pro postapokalyptické alternativní dějiny USA, to je román vycházející ze skutečných událostí. V důsledku nepotrestané policejní brutality s rasovým podtextem vzplály na šest dní ohně, docházelo k rabování a gangy Chicanos využily naprostého nedostatku dohledu pořádkových služeb a začaly si vyřizovat účty.
Gattis v sedmnácti různě dlouhých portrétech sedmnácti různých, vzájemně do jisté míry propojených osob, plasticky vykresluje obraz jedné čtvrti, jedné rodiny, jednoho gangu a těch, kteří jsou jejich gravitačním polem chtě nechtě přitahováni a ovlivňováni. Smrt je na tom místě mnohem pravděpodobnější než život, mrtví se neoplakávají, železo je základ a sjetej je každej, kdo má žíly nebo dírky v nose.
Po všech vztahových dramatech a sebezpytu třicátníků a hlavně třicátnic, románech plných našich legračních "first world problems" bylo Šest dní hněvu jako rázné plesknutí přes prsty, které jsem si fakt užila. To, že kniha postupně ztratila nádech gangsterky a začala řešit sociální rámec celého problému neoddělitelně spjatého s problematikou gangů, mi naprosto vyhovovalo, já to bezhlavý vraždění prostě nemusím.
Velký palce hodně vysoko za překlad, skvělá práce.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2016 - YALSA Book Awards (Alex Award)


Kniha Šest dní hněvu v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených82x
ve Čtenářské výzvě16x
v Doporučených6x
v Knihotéce51x
v Chystám se číst94x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

soudní procesy 90. léta 20. století Los Angeles

Autorovy další knížky

Ryan Gattis
americká, 1978
2016  82%Šest dní hněvu
2018  74%Sejf